Otvoren Mađarski dom u Kopačevu

U subotu, 8. svibnja 2021. godine svečano je u Osječko-baranjskoj županiji, u Kopačevu,  otvoren Mađarski dom.
 
Izgradnja i uređenje objekta realizirani su financijskom potporom Vlade Republike Hrvatske, putem Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a sve kako bi mađarska zajednica u Kopačevu nakon dugog niza godina konačno dobila primjeren prostor za ostvarenje različitih aktivnosti koje pridonose očuvanju  tradicije, običaja, kulture i jezika Mađara u Hrvatskoj.
 
Svečanost otvaranja uveličali su svojom nazočnošću NJ. E. gosp. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu i gosp. János Sándor Fuzik, generalni konzul Mađarske u Osijeku, a tijekom svečanosti prigodne govore održali su gosp. Robert Jankovics, zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru, gosp. Árpád János Potápi, državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske te gosp. Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.


 
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u svom je obraćanju, između ostalog, istaknuo da je u Baranji multietničnost i multikulturalnost dio povijesne tradicije te da je realizacija ovog projekta primjer uspješne izgradnje suživota većinskog i svih manjinskih naroda.
 
Izrazio je  zadovoljstvo realizacijom projekta Mađarskog doma u Kopačevu koji je od iznimne važnosti za mađarsku nacionalnu manjinu, ali svakako i za širu zajednicu.
 
„Nakon dugogodišnjeg uspješnog djelovanja mađarska zajednica u Kopačevu će u svom sjedištu raditi u odgovarajućim i tehnički opremljenim prostorijama na realizaciji planiranih aktivnosti Demokratske zajednice Mađara Kopačevo i Kulturno-umjetničkog društva Arany Janos u cilju očuvanja tradicije, običaja, kulture i jezika Mađara u Hrvatskoj. 
Nastavljajući svoj rad na promicanju i njegovanju identiteta vjerujem da će Mađarski dom u Kopačevu  biti mjesto ostvarenja različitih kulturnih aktivnosti i međusobnog druženja svih pripadnika mađarske nacionalne manjine“ izjavio je ravnatelj u svojem govoru.
 
Također, naglasio je da je  Vlada Republike Hrvatske u proteklom razdoblju kontinuirano ulagala napore za poboljšanje položaja nacionalnih manjina. U programu Vlade Republike Hrvatske, kao jedan od prioriteta, istaknuta je opredijeljenost da se u duhu tolerancije, pluralizma i uvažavanja nastavi unaprjeđivati već visoka postojeća razina prava nacionalnih manjina što je i potvrđeno donošenjem Operativnih programa nacionalnih manjina.



Pisane vijesti