Ravnatelj Ureda na 25. međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Nacionalne manjine, migracije i sigurnost“

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina obratio se uvodnim izlaganjem sudionicima 25. međunarodne znanstvene konferencije na temu „Nacionalne manjine, migracije i sigurnost“ te aktivno sudjelovao u raspravnim panelima čiju su okosnicu činile teme: Nacionalne manjine u demokratskim društvima; Nacionalne manjine, migracije i sigurnost; Migracije i migracijske politike; te Globalni sigurnosni izazovi.

U svom uvodnom obraćanju, ravnatelj je istaknuo važnost dosegnute visoke razine normativnih prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te istaknuo kako je ista rezultat zajedničkog djelovanja, prvenstveno Vlade Republike Hrvatske i zastupnika nacionalnih manjina, ali i participativnih procesa koji se nalaze u podlozi njihove uspješne suradnje.

U nastavku svog izlaganja, ne umanjujući važnost sigurnosnih pitanja koja se sve češće dovode u vezu s migracijama i podsjećajući na ovogodišnju 70-tu obljetnicu Konvencije o statusu izbjeglica iz 1951., naglasio je važnost zadržavanja humanitarnog diskursa, u raspravama i u djelovanju, i to kako u nacionalnom tako i u europskom kontekstu.

Međunarodna znanstvena konferencija održava se od 06.-09. rujna 2021. na Brijunima, u organizaciji Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Zaklade Friedrich Ebert, Akademske mreže za suradnju u jugoistočnoj Europi te Savjeta za nacionalne manjine.



Pisane vijesti