U sklopu Human Rights Festivala održan okrugli stol „Uključivanje žena izbjeglica u društvo – prilike i izazovi”

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, dana 8. prosinca 2021., u sklopu Human Rights Festivala, održan je okrugli stol „Uključivanje žena izbjeglica u društvo – prilike i izazovi”. Svrha okruglog stola je razgovarati o ključnim izazovima za društveno-ekonomsku participaciju žena izbjeglica i drugih žena migrantskog porijekla te predstaviti primjere dobre prakse u provedbi projekata i aktivnosti koje za cilj imaju osnažiti žene migrantice za ravnopravno sudjelovanje u društvenim tokovima, posebice u svrhu ekonomske emancipacije.

O izazovima i prilikama te dosadašnjem iskustvu u ovom području razgovarale su predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Elizabeta Filipaj, Pučkog otvorenog učilišta Ivana Sabo, Hrvatskog Crvenog križa Lana Vučinić, Centra za kulturu dijaloga Sonja Krnjeta Ivanović te predstavnice Kolektiva Žene ženama. Okrugli stol je moderirala Martina Prokl Predragović.

Zamjenica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gđa Bahrija Sejfić otvorila je okrugli stol istaknuvši važnost razmijene iskustava vezano uz sve preduvjete društveno-ekonomskog uključivanja žena izbjeglica, od jezičnog osposobljavanja, preko sudjelovanja u dostupnim programima profesionalnog usavršavanja, pa do aktivnog sudjelovanja u svakodnevnom životu zajednice.

Tijekom prvog panela predstavljena su iskustva i perspektive Pučkog otvorenog učilišta, Hrvatskog Crvenog križa i Centra za kulturu dijaloga u provedbi projekata koji za cilj imaju osnažiti žene kroz društveno-kulturnu orijentaciju i stjecanje praktičnih vještina potrebnih za pozicioniranje na tržištu rada i/ili sudjelovanje u programima obrazovanja odraslih, osiguravajući pritom potporu tijekom cijelog integracijskog procesa. Ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstavljeni su statistički podaci vezano uz zapošljavanje žena izbjeglica te mjere usmjerene podizanju razine zapošljivosti i zaposlenosti ranjivih društvenih skupina.

U drugom panelu sudjelovale su članice Kolektiva Žene ženama koji koristi umjetnost kao alat za međusobno upoznavanje i umrežavanje, kroz provedbu radionica s ciljem stjecanja novih vještina i znanja te uspostavljanja umjetničkih suradnji. Članice kolektiva su, kako žene izbjeglice, tako i predstavnice domicilnog stanovništva, ali i druge žene migrantskog porijekla.

Panelistice su zaključile da je preduvjet za integraciju na tržište rada, kao i društveno-ekonomsko uključivanje općenito, svladavanje hrvatskog jezika, ali i senzibilizacija žena migrantica o prednostima ekonomske emancipacije te postojanju potpornih struktura koje bi im omogućile usklađivanje obiteljskog i poslovnog života.

Nakon okruglog stola uslijedila je projekcija dokumentarnog filma njemačke redateljice Marie Speth, Herr Bachmann und seine Klasse. (Mr. Bachmann and His Class).

Ova aktivnost sufinancirana je sredstvima Fonda za azil, migracije i integraciju u sklopu projekta „INCLuDE – Međuresorna suradnja u osnaživanju državljana trećih zemalja”.



Pisane vijesti