U Dubrovniku održana Međunarodna konferencija na temu suzbijanja trgovanja ljudima

Od 11. do 12. svibnja 2022., u konferencijskoj dvorani Hotela Neptun, u Dubrovniku, održana je Međunarodna konferencija na najvišoj razini na kojoj su se okupili predstavnici svih relevantnih međunarodnih organizacija, uvaženih eksperata i nacionalnih koordinatora na području suzbijanja trgovanja ljudima, na temu: „Poboljšanje reakcije na trgovanje ljudima radi seksualnog iskorištavanja, posebno žena i djevojčica, borbom protiv potražnje u Jugoistočnoj Europi“.
 
Međunarodna konferencija organizirana je od strane Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC), Ministarstva Europe i vanjskih poslova Republike Francuske, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE).
 
Sudionicima seminara uvodno su se obratili: Nj.E. gđa. Anna Ekstedt (Ambassador at Large for Combating Trafficking in Persons of Sweden), Nj.E. gđa. Gaël Veyssière, (Ambassador of France in Croatia), Gđa. Diane Schmitt, (European Union Anti-Trafficking Coordinator), Gosp. Ilias Chatzis, (Chief of Human Trafficking and Migrant Smuggling Section of UNODC),  Gosp. Valiant Richey, (OSCE Special Representative and Co-ordinator for Combating Trafficking in Human Beings) i gosp Alen Tahiri, (Director of the Office for Human Rights and Rights of National Minorities of the Government of the Republic of Croatia and National Co-ordinator for Combating Trafficking in Human Beings).
 
Gosp Alen Tahiri, univ. spec. pol., ravnatelj i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima pohvalio je napore koje ulaže Mreža nacionalnih koordinatora Jugoistočne Europe, Europska mreža nacionalnih koordinatora i ekvivalentnih mehanizama, institucije i organizacije UN-a, posebice UNODC, OSCE, Europski parlament i Vijeće, stručnjake GRETE kao i sve one institucija koji rade na kontinuiranom praćenju trendova povezanih s trgovanjem ljudima kao nužnim preduvjetom za prilagodbu postojećih mehanizama, uz odgovarajuću primjenu multidisciplinarnog pristupa utemeljenog na poštivanju ljudskih prava i temeljnih sloboda, upravo, kako bi se osigurala učinkovita zaštita žrtava trgovanja ljudima, uz potpuno poštivanje njihovog dostojanstva. 


 
Istaknuo je vrijednosti Protokola UN-a za sprječavanje, suzbijanje i kažnjavanje trgovanja ljudima, posebno ženama i djecom, kao prvim UN-ovim instrumentom koji spominje potražnju koja uzrokuje trgovanje ženama i djecom te djelotvornu prevenciju, procesuiranje počinitelja i suradnju s pravosudnim dužnosnicima, rekavši da su vrijednosti koje promovira ovaj Protokol i nedvojbeno vrijednosti koje moramo svi nastaviti provoditi u daljnjoj zajedničkoj borbi protiv trgovanja ljudima.
 
Sudionici konferencije nastavili su raspravljati o međunarodnim obvezama, konceptualnim pristupima i političkim odgovorima na zahtjeve koji potiču potražnju za seksualnim uslugama žrtava trgovanja ljudima te su razmjenili iskustava i primjere dobre prakse u rješavanju navedenog izazova.  
 
Konferencija je ocijenjena od strane svih sudionika kao jedna od ključnih i najuspješnijih konferencija u posljednjih dvadeset godina na temu suzbijanja trgovanja ljudima.



Pisane vijesti