Održana Šesnaesta sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine



Šesnaesta sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) održana je u ponedjeljak, 15. svibnja 2023. godine, u zgradi Vlade Republike Hrvatske, pod vodstvom predsjednice Povjerenstva – potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, Anje Šimprage.
Zaprimljene su informacije o provedbi Godišnjeg programa unapređenja životnih uvjeta pripadnika romske nacionalne manjine za 2022. i 2023. godinu od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
Članovi Povjerenstva nastavili su raspravu o unaprjeđenju Kriterija za utvrđivanje financijske pomoći za poboljšanje uvjeta i kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.
Temeljem Kriterija za utvrđivanje financijske pomoći za poboljšanje uvjeta i kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, odobrena je zamolba Osnovnoj školi Šećerana, iz Belog Manastira, za financiranje opremanja kuhinje u Područnoj školi Torjanci u iznosu od 2.999,62 EUR, Savezu Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ odobrena je zamolba za dodatnim sredstvima u iznosu od 4.860,96 EUR za izradu ploča spomen obilježja „Zid boli“ te skulpture „Pravednica Hajrija“ te Medijskom informativnom centru u iznosu od 6.020,00 EUR za financiranje projekta www.romalen.com.
Odobreno je šest zamolbi za su/financiranje troškova školovanja pripadnika romske nacionalne manjine, Pučkom otvorenom učilištu Korak po korak u iznosu od 2.600,00 EUR, Pučkom otvorenom učilištu Brod u iznosu od 1.990,84 EUR, Pučkom otvorenom učilištu Auto Moto Centar Nova Gradiška u iznosu od 796,34 EUR, Diopter – otvorenom učilištu u iznosu od 2.800,44 EUR te Privatnoj umjetničkoj gimnaziji s pravom javnosti u iznosu od 2.654,45 EUR.
Temeljem članka 3., točka 4. Kriterija za utvrđivanje financijske pomoći za poboljšanje uvjeta i kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, nabava radova i materijala za unaprjeđenje životnih uvjeta u stambenim objektima socijalno ugroženih pripadnika romske nacionalne manjine te otklanjanje šteta uzrokovanih nenamjernim požarima, poplavama te ostalim nepredvidivim nepogodama i nesrećama na stambenim i drugim objektima, u visini do najviše 3.981,68 EUR (30.000,00 kuna), Povjerenstvo je dalo suglasnost za odobrenje tri zamolbe. Odobrena je zamolba za jednokratnu financijsku pomoć radi obnove kuće M.B. iz Kotoribe u iznosu od 3.981,03 EUR, zamolba za jednokratnu financijsku pomoć za obnovu krova kuće T.N. iz Ivanić Grada u iznosu od 2.753,65 EUR, te zamolba za jednokratnu financijsku pomoć za kupnju prozora i vrata S.B. iz Pribislavca u iznosu od 1.303,42 EUR.

Pisane vijesti