Održana Sedamnaesta sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine

Sedamnaesta sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) održana je u ponedjeljak, 24. srpnja 2023. godine, u zgradi Vlade Republike Hrvatske, pod vodstvom predsjednice Povjerenstva – potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, Anje Šimprage.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine predstavilo je informacije o provedbi Godišnjeg programa unapređenja životnih uvjeta pripadnika romske nacionalne manjine za 2023. godinu.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske upoznao je članove Povjerenstva s nalazima i preporukama Ureda za unutarnju revizije nakon obavljene „Revizije procesa izvršenja proračuna u okviru podskupine 381 – Tekuće donacije“.

Članovi Povjerenstva nastavili su raspravu o unaprjeđenju Kriterija za utvrđivanje financijske pomoći za poboljšanje uvjeta i kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Temeljem Kriterija za utvrđivanje financijske pomoći za poboljšanje uvjeta i kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, odobrena je zamolba za financijsku pomoć udruge Medecins du Monde ASBL – Dokters van de Wereld VZW, za projekt „Med-Info Centar Međimurje“ u iznosu od 33.845,00 EUR te zamolba Društva „Naša djeca“ Čakovec za sufinanciranje ljetovanja djece iz socijalno ugroženih obitelji u iznosu od 1.847,00 EUR.

Odobreno je pet zamolbi za su/financiranje troškova školovanja pripadnika romske nacionalne manjine, Pučkom otvorenom učilištu Auto moto centar Nova Gradiška u iznosu od 796,34 EUR, Učilištu LOVRAN - ustanovi za obrazovanje odraslih u iznosu od 2.375,74 EUR, Pučkom otvorenom učilištu Libar u iznosu od 1.495,95 EUR, LINIGRI – privatnoj školi s pravom javnosti u iznosu od 1.200,00 EUR te Pučkom otvoreno učilište Novak u iznosu od 7.618,31 EUR.

Članovi Povjerenstva upoznati su i s izradom nacrta Zaključka Vijeća EU o poboljšanju stambenog položaja Roma koji žive u segregiranim naseljima te Upitnikom Europske komisije za 2023. godinu o nacionalnoj provedbi Preporuke Vijeća Europske unije od 12. ožujka 2021. o jednakosti, uključivanju i sudjelovanju Roma.
 

Pisane vijesti