Poboljšanje reakcije na trgovanje ljudima radi seksualnog iskorištavanja – put naprijed prema odgovoru cijelog društva

Od 08. do 09. svibnja 2024. godine u Dubrovniku je održana Međunarodna konferencija na najvišoj razini na kojoj su se treću godinu za redom okupili predstavnici svih relevantnih međunarodnih organizacija, uvaženih eksperata i nacionalnih koordinatora na području suzbijanja trgovanja ljudima, na temu: „Poboljšanje reakcije na trgovanje ljudima radi seksualnog iskorištavanja - put naprijed prema odgovoru cijelog društva“.

Međunarodna konferencija održala se u suorganizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Ureda ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC), Ministarstva Europe i vanjskih poslova Republike Francuske, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske, Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), te Grada Dubrovnika.

Konferenciju su otvorili i uvodnim govorom se obratili sudionicima gđa. Jelka Tepšić, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika, gosp. Fabien Fieschi, ambasador Republike Francuske u Republici Hrvatskoj  i gosp. Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i nacionalni koordinator Republike Hrvatske za suzbijanje trgovanja ljudima.



U svom inspirativnom uvodnom obraćanju gosp. Alen Tahiri okupljene sudionike pozvao je na pojačanu zajedničku suradnju u borbi s ovim globalnim fenomenom. Također, gosp. Tahiri iznio je aktualne podatke o unosnim i zabrinjavajućim zaradama koje ostvaruju počinitelji ovog i srodnih kaznenih djela. Nadalje, nacionalni koordinator upozorio je okupljene sudionike na nove pojavne oblike trgovanja ljudima osobito djecom, pri tome ukazavši na mnoge teške sudbine žrtava trgovanja ljudima kojima smo dužni pružiti pomoć i zaštitu. 

U sklopu ekspertnog dijela Konferencije gosp. Tahiri okupljene je sudionike upoznao s nacionalnim referalnim sustavom, kao i s novitetima i trendovima u Republici Hrvatskoj vezano za sve oblike eksploatacije te naglasio potrebu što šire senzibilizacije javnosti kroz medijske kampanje i ciljane edukacije policijskih i pravosudnih službenika i dužnosnika.



Radni program konferencije podijeljen je na dva radna dana i sedam različitih sesija u okviru kojih je izlagalo više od 50 domaćih i međunarodnih eksperata u području suzbijanja trgovanja ljudima. U okviru spomenutih sesija obrađene su različite teme: identifikacija žrtava, sankcioniranje počinitelja, trendovi u zemljama jugoistočne Europe, suočavanje s trgovanjem ljudima u privatnom sektoru, adekvatna zaštita žrtava trgovanja itd.

Uz ravnatelja Ureda delegaciju Republike Hrvatske činili su: gosp. Luka Mađerić, ekspert Grete, gđa Irena Sever, Ministarstvo unutarnjih poslova, gosp. Sven Novosel, Hrvatski Crveni križ, gđa Jelena Dokša i gđa Lucija Lerga, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Uvodni govor ravnatelja Ureda dostupan je na sljedećem linku:



Pisane vijesti