Sastanak mreže nacionalnih koordinatora za borbu protiv trgovanja ljudima u Jugoistočnoj Europi (NATC-SEE)

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima gosp. Alen Tahiri sudjelovao je na redovnom godišnjem sastanku neformalne mreže nacionalnih koordinatora za borbu protiv trgovanja ljudima u Jugoistočnoj Europi (NATC-SEE) koji se održao u Zagrebu 07. lipnja 2024. godine u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Slovenije i Međunarodnim centrom za razvoj migracijske politike.

Glavne teme sastanka bile su novi razvoj politike, trendovi i prioriteti u borbi protiv trgovanja ljudima, te rezultati regionalne suradnje na području suzbijanja trgovanja ljudima i funkcioniranju neformalne mreže nacionalnih koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima.

Ravnatelj Ureda u svom je izlaganju okupljene sudionike upoznao s najnovijim podacima vezanim uz trgovanje ljude ali i na gorući fenomen povećanja eksploatacije djece i mladih putem interneta. Također, ravnatelj je sudionike upoznao i s trendom povećanog broja državljanki južne Amerike koje su na teritoriju Republike Hrvatske spolno eksploatirane, naglasivši pritom predan rad Republike Hrvatske na pravovremenom identificiranju žrtava i adekvatnom pronalasku počinitelja ovog kaznenim djelo zajedničkim akcijskim djelovanjem Republike Hrvatske s drugim partnerskim državama u borbi protiv trgovanja ljudima.

Neformalna mreža nacionalnih koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima prepoznata je kao jedan od najvažnijih foruma za suradnju u području borbe protiv trgovanja ljudima u državama Jugoistočne Europe.



Pisane vijesti