Ravnatelj Ureda izabran za predsjednika Ad hoc odbora stručnjaka za romska pitanja Vijeća Europe (CAHROM)

Na 10. sjednici Ad hoc odbora stručnjaka za romska pitanja Vijeća Europe, mr.sc. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabran je za predsjednika Odbora s jednogodišnjim mandatom.


Izborom ravnatelja odano je i priznanje naporima Vlade Republike Hrvatske u poboljšanju položaja pripadnika romske nacionalne manjine, uključujući uspješno predsjedanje Desetljećem za uključivanje Roma, donošenje Nacionalne strategije u širokom konzultativnom procesu te aktivnosti u okviru mreža institucija EU koja se bave položajem Roma.

Ad hoc odbor stručnjaka za romska pitanja Vijeća Europe osnovan je 2011.g, odgovoran je Odboru Ministara Vijeća Europe kojemu podnosi izvješća i preporuke, pri čemu se naglasak stavlja na analize i evaluacije politika, prepoznavanje dobrih praksi i promociju provedbe standarda Vijeća Europe. Članovi CAHROM-a su stručnjaci svih država članica Vijeća Europe, a promatrači su međunarodne organizacije i romske organizacije, primjerice Europski forum Roma i Putnika (Travellers).

Pisane vijesti