U Rijeci 15. svibnja 2017. održan sastanak predstavnika Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i predstavnika Savjeta za nacionalne manjine s udrugama slovenske i češke nacionalne manjine

Ured za ljudska prava  i prava nacionalnih manjina i Savjet za nacionalne manjine organizirali su 15. svibnja 2017. godine zajednički posjet udrugama slovenske i češke nacionalne manjine koje djeluju na području Primorsko-goranske županije. Na sastancima su u ime Ureda sudjelovali v.d. ravnatelj Branko Sočanac i Bahrija Sejfić, pomoćnica ravnatelja Ureda i predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer koji su u uvodnom obraćanju govorili o aktivnostima tih institucija na poboljšanju ostvarivanja prava svih nacionalnih manjina u RH.
 
Kulturno-prosvjetno društvo „Bazovica“ Rijeka predstavili  su Zvonimir Stipetić, predsjednik, i Eva Ciglar tajnica Društva, a u razgovoru je sudjelovalo i nekoliko članova Upravnog odbora. U Društvu Bazovica dugi niz godina provode se bogate kulturno-umjetničke, dramske, prosvjetne, planinarske, aktivnosti u okviru kojih se okupljaju brojni članovi, osobito mladi.

Tijekom susreta održana je prezentacija o radu društva koje je ove godine obilježilo 70. obljetnicu rada. Kako je navedeno, u okviru  obilježavanja obljetnice  Slovenskog doma u prostorima Doma u Rijeci otvorena je za slovensku nacionalnu manjinu važna institucija, podružnica Instituta za narodnosna pitanja iz Ljubljane,  o kojem je govorila dr. sc. Barbara Riman, članica društva i zaposlenica Instituta.

Predstavnici Ureda i Savjeta posjetili su i Češku besedu Rijeka, a o brojnim aktivnostima na očuvanju češke kulture, jezika i običaja goste je upoznala Fanika Husak, članica Društva. Navela je, da je češka beseda Rijeka osnovana 1994. i danas broji oko 150 članova. Posebno je bilo riječi o Češkom domu T.G. Masaryka koji je otvoren 2009. godine u čiju izgradnju je uloženo 6,4 milijuna kuna, a u sufinanciranju su sudjelovali Grad Rijeka, Vlada Republike Hrvatske, Češka Republika, Primorsko-goranska županija, Savez Čeha u RH, Savjet za nacionalne manjine i članovi Češke besede Rijeka.

Predstavnici Kulturnog društva Bazovica i Češke besede Rijeka izrazili su zadovoljstvo posjetom predstavnika Ureda i Savjeta udrugama nacionalnih manjina koje djeluju i na području ove županije.
 

Pisane vijesti