Održana nacionalna konferencija o važnosti obrazovanja s najavom kampanje

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, u Zagrebu je 12. ožujka održao nacionalnu konferenciju o važnosti obrazovanja na kojoj je najavljena nacionalna kampanja za poticanje uključivanja Romkinja i Roma u obrazovanje.

U ime Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina konferenciju je otvorila zamjenica ravnatelja Bahrija Sejfić koja je pojasnila razloge odabira obrazovanja kao prioritetnog područja djelovanja iznijevši podatke iz empirijskog istraživanja provedenog u 2017. godini. Ovo je istraživanje pokazalo kako skoro 70% romske djece u dobi od 3 do 6 godina ne pohađa vrtić, predškolu ili školu te kako samo 30% romske djece u dobi od 15 do 18 godina pohađa srednju školu.

Potom se prisutnima obratio saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je naglasio nejednak položaj Roma te kao ključne probleme istaknuo nerazumijevanje romske zajednice od strane predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, diskriminaciju i govor mržnje prema Romima.

Iza uvodnih govora slijedilo je predstavljanje nacionalne kampanje za poticanje uključivanja u obrazovanje koja je usmjerena prema roditeljima djece predškolske dobi te budućim srednjoškolcima, ali široj javnosti. Kampanja koja će se provoditi kroz godinu dana pod sloganom „Pokreni kotač znanja“ uključuje TV i radijske spotove, bilboard plakate te oglašavanje na internetu, a predstavila ju je producentska kuća 4Film koja je za Ured izradila promotivne materijale.

U drugom dijelu konferencije izlaganja su održali doc.dr.sc. Goran Lapat s Učiteljskog fakulteta, Odsjeka u Čakovcu, prof.dr.sc Vedrana Spajić Vrkaš s Katedre za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Bernarda Novak, učiteljica iz osnovne škole Macinec i Siniša Senad Musić, potpredsjednik nevladine organizacije ROM HR.

U završnom dijelu konferencije održana je panel rasprava sa stranim gošćama Milenom Babić, predstavnicom Fonda za obrazovanje Roma i Rahelom Hojnik Kelenc, direktoricom pučkog otvorenog učilišta u Lendavi. Obje sudionice govorile su o modelima putem kojih potiču i promoviraju obrazovanje Romkinja i Roma.

Konferencija je dio projekta „Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta uza učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine“ sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, a okupila je predstavnike državnih tijela, romske nacionalne manjine, odgojno-obrazovnih ustanova, organizacija civilnog društva te jedinica lokalne i regionalne samouprave.



Pisane vijesti