28. međunarodna znanstvena konferencija „Nacionalne manjine, migracije i sigurnost“

Slika /slike/Foto vijesti 2024/Brijuni-naslovna.jpg
Ravnatelj Ureda i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima, gospodin Alen Tahiri, univ. spec. pol., od 02. do 04. rujna 2024. godine  sudjeluje na 28. međunarodnoj znanstvenoj konferenciji na temu „Nacionalne manjine, migracije i sigurnost“ koja se održava na Brijunima, u suorganizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Akademske mreže za suradnju u jugoistočnoj Europi, Fakulteta sigurnosti sveučilišta u Beogradu te Instituta za nacionalna pitanja iz Ljubljane.

U pozdravnom govoru, istaknuo je kako se, doprinosom Ureda, već treću godinu zaredom na posebnom panelu ovog znanstvenog skupa raspravlja o području suzbijanja trgovanja ljudima, u hrvatskoj javnosti nedovoljno prepoznatom problemu, posebno kod potencijalno najugroženijih skupina stanovnika tj. djece i mladih.

Upravo stoga je, i u okviru predmetnog panela održao izlaganje „Kibernetička sigurnost djece i mladih u kontekstu suzbijanja trgovanja ljudima“. U izlaganju je pored isticanja rastućeg broja žrtava trgovanja ljudima posredstvom suvremenih tehnologija, naglasio kako će Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, prepoznajući opasnosti virtualnog okruženja te kao nositelj izrade novog Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje do 2030. godine, dodatnu pažnju i napore uložiti upravo u preventivne aktivnosti,  uključujući i edukaciju.

Preventivni napori, kako je naglasio, moraju uključivati, ne samo rizične skupine (poput djece i mladih) i koristiti odgovarajuće kanale komunikacije, već je posebnu pažnju potrebno posvetiti kontinuiranoj edukaciji stručnjaka kao i roditelja i/ili skrbnika koji vrlo često raspolažu s nižim informatičkim vještinama u odnosu na djecu i mlade.

U nastavku konferencije održavaju se paneli posvećeni globalnim sigurnosnim izazovima, migracijama i migracijskim politikama te položaju nacionalnih manjina u demokratskim društvima.



Pisane vijesti