4. Kongres mladih Romkinja i Roma

Slika /slike/Foto vijesti 2023/Naslovna 4. kongres mladih Romkinja i Roma.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, gosp. Alen Tahiri, univ. spec. pol., sudjelovao je od 22. do 24. rujna 2023. godine na Kongresu mladih Romkinja i Roma u Medulinu.

Četvrtu godinu za redom okupljaju se mladi Romi iz svih županija Hrvatske kako bi zajedno raspravili oko potreba koje prepoznaju u svojim sredinama te pronašli adekvatna rješenja kojima i oni sami mogu doprinijeti.

Ravnatelj Ureda zajedno s predsjednicom Saveza Roma u RH „Kali Sara“ gđom. Suzanom Krčmar i koordinatoricom aktivnosti mladih „Kali Sara“ gđom. Leom Oršuš otvorio je kongres, te uputio pozdravni govor svim sudionicima kongresa. Nakon kratkog pregleda dosadašnjih aktivnosti mladih održana je radionica opuštenog međusobnog upoznavanja.



Glavne teme kongresa bile su posvećene važnosti obrazovanja, rasprava o organizacijskim idejama polaznika i budućnost mladih unutar Saveza Roma „Kali Sara“, te važnost medija za aktivno sudjelovanje Roma u društvenom životu. Ravnatelj Ureda održao je panel na temu „Pregled rada Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina“, gdje im je kroz prezentaciju prezentirao rad Ureda i kroz brojne primjere skrenuo pažnju na niz opasnosti za mlade s kojima se susreće kao nacionalni koordinator za trgovanje ljudima Republike Hrvatske, te objasnio kako izgleda rad na sprečavanju trgovanja ljudima i na suzbijanju zločina iz mržnje i javnog poticanja na nasilje i mržnju.

U nastavku kongresa ravnatelj Ureda održao je još jedan panel, ovaj put na temu „Kako organizirati rad mladih za opće dobro unutar zajednice“ kroz volontiranje i aktivizam.

Na kongresu se okupilo više od četrdesetak mladih Rominja i Roma iz cijele Hrvatske i aktivno sudjelovalo u raznim raspravama i radionicama zajedno sa predavačima.



Pisane vijesti