Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac sastao se 6. svibnja 2016. godine u prostorijama Ureda s veleposlanicom Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj dr. Smiljanom Knez

Slika /slike/IMG_3968.JPG
Tijekom razgovora razmijenjena su mišljenja o položaju slovenske manjine u RH, koja je relativno mala i prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine čini svega  10.517 pripadnika, a nastanjeni su uglavnom u Zagrebu i Primorsko-goranskoj i istarskoj županiji, te nešto malo u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Veleposlanicu je zanimao djelokrug Ureda o čemu ju je ravnatelj iscrpno obavijestio. Posebno ju je zanimala aktualna pitanja vezana uz djelokrug Savjeta za nacionalne manjine te odnos između Ureda i Savjeta. Tijekom sastanka objašnjen joj je sustav sudjelovanja predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina te pojašnjena relevantna problematika manjinskih izbora. Interese slovenske manjine u Republici Hrvatskoj predstavlja zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj. Pored tematskog okvira nacionalnih manjina razgovor je vođen i oko aktualnih političkih i gospodarskih pitanja obiju država te iskustava RH i RS vezanih uz članstvo u Europskoj uniji.

Budući je veleposlanica Knez u slovenskom MVP-u obavljala poslove vezane uz ljudska prava zanimao ju je djelokrug Ureda vezan uz izvješćivanje po ugovornim obvezama u međunarodnim organizacijama (UN, VE, EU, OESS), na što ju je ravnatelj upoznao s odnosnim ovlastima naglasivši da je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, uz MVEP i Ministarstvo pravosuđa koordinator mnogih izvješća prema međunarodnim instrumentima kojih je RH stranka (UPR, ICCPR,…..).
 

Pisane vijesti