Koordinativni sastanak i javna tribina na temu integracije osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, 9. i 10. travnja 2018. godine, Sisak

Slika /slike/Koordinativni sastanak Sisak.jpeg
U sklopu provedbe projekta ''Podrška integraciji državljana trećih zemalja kojima je potrebna međunarodna zaštita'' sufinanciranog u okviru Nacionalnog programa Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF), Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina (u nastavku: Ured) organizirao je  9. i 10. travnja 2018. godine, dvodnevno događanje u Sisku na temu prihvata i integracije osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita.
 
Dana 9. travnja 2018. godine u prostorijama Grada Siska održan je koordinativni sastanak s predstavnicima Grada Siska, Sisačko-moslavačke županije te Ureda državne uprave u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sastankom je planirano osigurati doprinos jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave izradi Nacrta kriterija za izradu Plana razmještaja osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, te unaprijediti suradnju lokalne, regionalne i nacionalne razine u ispunjavaju međunarodnih obveza u pogledu prihvata i  integracije ukupno 1583 osobe za koje je predviđeno da će međunarodnu zaštitu ostvariti u Republici Hrvatskoj. Ured kao koordinativno tijelo za područje integracije osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo zaduženo je za izradu navedenog Plana razmještaja, sukladno utvrđenim kriterijima, za čije definiranje je od ključne važnosti dijalog s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave posebice u smislu (samo)procjene integracijskih kapaciteta i identificiranja prilika za njihovo unaprjeđenje.
 
Sastanak je otvorila gđa Danijela Gaube, pomoćnica ravnatelja Ureda, koja je predstavila djelokrug Ureda te aktualne aktivnosti, dok su se stručnjaci koji su angažirani svrhu izrade Plana razmještaja i pripadajućih kriterija konkretnije  osvrnuli na ulogu i važnost lokalne razine za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita i izazove u procesu integracije, te predstavili  primjere dobre (lokalne i europske) prakse i Okvir za integraciju na lokalnoj razini. Navedeno je poslužilo za daljnju raspravu na temu procjene integracijskih kapaciteta i identificiranja kriterija za razmještaj.

Dana 10. travnja 2018. godine u dvorani hotela Panonija održana je prva od šest javnih tribina naziva  ''Izazovi i mogućnosti za integraciju osoba pod međunarodnom zaštitom iz perspektive javnih službi'', namijenjena službenicima tijela i ustanova jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojima je izvjesno da će trajno biti smještene i integrirane osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita. Na tribinama je predviđeno da izazove neposrednog rada s osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita prezentiraju stručnjaci s bogatim profesionalnim iskustvom u ovoj temi, iz ključnih sektora za integraciju: socijalne skrbi, obrazovanja, zdravstva i zapošljavanja. Stručnjaci  su u svojim izlaganjima bili zamoljeni osvrnuti se na zakonodavni okvir integracije te prava i obveze osoba pod međunarodnom zaštitom, kao i na konkretne izazove u svakodnevnom radu i načine njihova prevladavanja.

Javnu tribinu u Sisku otvorila je gđa Danijela Gaube, pomoćnica ravnatelja, predstavivši  ulogu Ureda kao koordinativnog tijela za područje integracije osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo,  kao i ulogu Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo i pripadajuće Radne skupine čijim radom Ured predsjedava odnosno koordinira. Riječ je zatim dana stručnjacima koji su nakon održanih prezentacija imali priliku odgovarati na pitanja kolega iz javnih ustanova i tijela Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije te sudjelovati u raspravi  o integracijskim kapacitetima i izazovima koja je na kraju tribine uslijedila.
 

Pisane vijesti