Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije

Slika /slike/Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije.jpg
Svake godine na dan 21. ožujka diljem svijeta se obilježava Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije. Na taj datum 1960. godine policija je u južnoafričkom gradiću Sharpeville-u tijekom mirnog prosvjeda protiv rasističkog zakonodavstva otvorila vatru na prosvjednike, pri čemu je ubijeno 69 ljudi. U sjećanje na taj tragični događaj, Ujedinjeni narodi su 1966. godine ustanovili Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije.

Prema Međunarodnoj konvenciji o uklanjanju rasne diskriminacije iz 1965. godine, čija potpisnica je i Republika Hrvatska, rasna diskriminacija predstavlja svako razlikovanje, isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva koji se zasnivanju na rasi, boji kože, precima, nacionalnom ili etničkom podrijetlu, koji imaju za svrhu ili cilj da naruše ili kompromitiraju priznavanje, uživanje ili vršenje, pod jednakim uvjetima, prava čovjeka i osnovnih sloboda na političkom, gospodarskom, socijalnom i kulturnom polju ili svakom drugom području javnog života.

U uvjetima migracijske krize i učestalih terorističkih napada, kao jedan od najvećih globalnih izazova na području zaštite ljudskih prava različitih rasnih i etničkih skupina pokazuje se problem rasnog i etničkog profiliranja. Riječ je o diskriminatornoj metodi postupanja policijskih službenika, sigurnosnih službi i granične kontrole kojim se obilježja kao što su rasa, boja kože, preci, nacionalno ili etničko podrijetlo uzimaju kao samostalni indikatori temeljem kojih se osobe neopravdano podvrgava detaljnim provjerama i pretragama odnosno dovodi u vezu s kriminalnim aktivnostima.  Stoga je ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, čijem obilježavanju se pridružuje i Republika Hrvatska, posvećen općenito borbi protiv rasnog profiliranja i poticanja na mržnju, uključujući pritom i kontekst migracijske krize.
 

Pisane vijesti