Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /slike/Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.jpg
U spomen na težak zločin koji se dogodio 22. rujna 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu suprug ubio svoju suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku, odlukom Hrvatskog sabora dan 22. rujan je proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. 

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, prisjećajući se s pijetetom tragičnog ubojstva triju žena i teškog ranjavanja četvrte žrtve,  koristimo priliku ukazati na činjenicu da je prisutnost nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj i dalje velika. 

Prema statističkim podacima Ministarstva unutarnjih poslova za 2015. godinu, 557 osoba oštećenih kaznenim djelima protiv života i tijela su žene. Od toga, 19 žena su žrtve kaznenog djela ubojstva, 12 kaznenog djela teškog ubojstva, 386 kaznenog djela tjelesne ozljede i 117 kaznenog djela teške tjelesne ozljede.

Prema istim podacima, 411 žena je oštećeno kaznenim djelima protiv spolne slobode, od čega su njih 89 žrtve silovanja, a 66 spolnog odnošaja bez pristanka. U kontekstu spolnih delikata, osobito su u riziku djeca ženskog spola koja su u 199 slučaja evidentirana kao oštećene osobe kaznenim djelom spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina.

Promatrajući strukturu kaznenih djela protiv imovine, žene su najčešće žrtve razbojništva. U 2015. godini 1017 žena je oštećeno kaznenim djelom razbojništva, što čini preko 70% ukupnog broja oštećenih osoba navedenim kaznenim djelom.

Uzimajući u obzir ukupno počinjena kaznena djela, žene su najčešće žrtve kaznenog djela prijetnje, pa je tako u 2015. godini policija evidentirala 1781 osobu ženskog spola oštećenu navedenim kaznenim djelom, što nas dovodi do problema obiteljskog nasilja gdje su žene dominantne žrtve. U 2015. godini kaznenim djelom nasilja u obitelji žene su oštećene u 121 slučaju, a u ovom kontekstu osobito ugrožena skupina su žene starije od 30 godina, u kojoj dobnoj skupini se nalazi 93% žrtava nasilja u obitelji. Premda bi obitelj za svakog pojedinca trebala predstavljati najsigurnije okruženje, policija je u 2015. godini evidentirala preko 12 tisuća prekršaja iz Zakona o zaštiti od  nasilja u obitelji.  

Navedeni pokazatelju upućuju na to da je iznimno važno i dalje razvijati toleranciju u društvu i svijest o prisutnosti ove pojave.  Pored učinkovitog rada nadležnih institucija, od iznimnog značaja za uspješnu borbu protiv nasilja nad ženama i sprječavanje težih posljedica nasilja je i pravodobna prijava kaznenih djela i drugih oblika nasilja nad ženama. Stoga, ovim putem apeliramo na građane da nasilje nad ženama prijave policiji. Ako je riječ o kaznenom djelu, nasilje se može prijaviti i nadležnom državnom odvjetništvu.

U nastavku dajemo nekoliko korisnih poveznica na kojima žene žrtve nasilja mogu pronaći savjete o prijavljivanju nasilja i informacije o pomoći koja im stoji na raspolaganju:
   


 

Pisane vijesti