Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima na regionalnoj konferenciji OSCE u Crnoj Gori

Slika /slike/Foto vijesti 2024/Budva-naslovna.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima gosp. Alen Tahiri 16. i 17. rujna 2024. godine sudjelovao je na regionalnoj konferenciji „Poštivanje ljudskih prava u kontekstu izgradnje etičkih opskrbnih lanaca za borbu protiv trgovanja ljudima u svrhu radne eksploatacije“. Konferencija se održala u Budvi, u suorganizaciji Misije OSCE-a u Crnoj Gori i Ureda specijalnog predstavnika i koordinatora za borbu protiv trgovanja ljudima (OSR/CTHB) u Beču ,te Ministarstva unutarnjih poslova Republike Crna Gora.

Konferencija je okupila brojne eksperte s Jugoistoka Europe, te Norveške i Njemačke, odnosno predstavnike državnih institucija, nacionalnih institucija za ljudska prava, akademske zajednice, inspektorata za rad, organizacija civilnog društva, predstavnike sindikata i agencija za javnu nabavu, te udruženja poslodavaca.

Glavne teme konferencije bile su prevencija i suzbijanje trgovanja ljudima u svrhu radne eksploatacije, primjeri dobre prakse na Jugoistoku Europe, te unaprjeđenje ljudskih prava na Zapadnom Balkanu kroz institucionalni okvir i pravne strategije. Na konferenciji je također  predstavljen OSCE-ov pristup sprječavanju i borbi protiv trgovanja ljudima radi radnog iskorištavanja u lancima nabave i opskrbe, nacionalni akcijski planovi za poslovanje i ljudska prava i druge regionalne inicijative.

Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj, gosp. Tahiri, u okviru pozvanog izlaganja upoznao je sudionike s nacionalnim dokumentima, funkcioniranjem nacionalnog referalnog sustava kao i smjerovima unapređenja nacionalnog referalnog sustava. Izdvojio je primjer izvanredne suradnje policije Republike Hrvatske i policije Republike Slovenije u zajedničkoj akciji identificiranja 59 žrtava trgovanja ljudima iz NR Kine, a koji su bili radno eksploatirani na području dviju država 2018. godine.

Nadalje, istaknuo je potrebu sustavnijeg rada i snažnije suradnje među državama Jugoistoka Europe ali i šire na razmjeni ideja i iskustava u borbi protiv trgovanja ljudima, posebno u području radne eksploatacije, čiji je broj i u Republici Hrvatskoj u porastu.
 


Pisane vijesti