Obilježen Međunarodni dan ljudskih prava 10. prosinac

Slika /slike/HRFF_1.JPG

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske ovogodišnji Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinac, obilježio je održavanjem tribine pod nazivom Stanje ljudskih prava u Republici Hrvatskoj u sklopu Human Rights Film Festivala, u petak, 8. prosinca 2017. godine.

Glavne teme ovogodišnjeg, već tradicionalnog, obilježavanja Dana ljudskih prava, bile su Suzbijanje govora mržnje na internetu te Integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo.

U uvodnom dijelu, okupljene je pozdravio v.d. ravnatelja Ureda, mr. sc. Branko Sočanac, koji je svoj govor posebno posvetio pojašnjavanju značaja Opće deklaracije o ljudskim pravima, kao temelja za obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava. Također, kazao je kako su sloboda, jednakosti, nacionalne ravnopravnosti i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav, najviše vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske. G. Sočanac okupljene je upoznao s radom Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kao stručne službe Vlade Republike Hrvatske, u unaprjeđivanju cjelokupnog sustava zaštite i promicanja ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Isto tako, predstavio je i nekoliko projekata koje provodi Ured, a koji imaju za cilj zaštitu i promicanje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina – IPA 2012 FF RAC- „Potpora provedbi politike za integraciju migranata“, AMIF- „Podrška integraciji državljana trećih zemalja kojima je potrebna međunarodna zaštita“ te Mind the Gap – Mjerenje nejednakosti u Republici Hrvatskoj.

Za kraj svoga izlaganja, g. Sočanac kazao je kako su dvije teme o kojima se raspravljalo, vrlo važne i aktualne teme, o kojima će i u buduće biti sve više govora. Također, iskoristio je priliku za predstavljanje kampanje koja je usmjerena na suzbijanje govora iz mržnje, a odnosi se na izradu naljepnica s prikazom krošnje drveta u kojima se nalaze stihovi pjesme „Ljudi su svuda ljudi“, pjesnika Enesa Kiševića, koja sadrži univerzalnu poruku mira.

Na prvom panelu govorili su Cvijeta Senta (voditeljica Centra za mirovne studije), Krešimir Mamić (načelnik Sektora općeg kriminaliteta, terorizma i ratnih zločina pri Ministarstvu unutarnjih poslova) i Tomislav Ramljak (ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek). Gđa. Senta predstavila je Kodeks postupanja u slučaju nezakonitog govora mržnje na internetu te praćenje provedbe Kodeksa u Republici Hrvatskoj. G. Mamić prezentirao je rad Ministarstva unutarnjih poslova u slučaju govora mržnje, zločina iz mržnje te radikalizaciji. Izlaganje g. Ramljaka posebno se odnosilo na zaštitu djece i mladih na internetu.

Drugi panel bio je posvećen integraciji osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, a na njemu su govorili Ana Šutalo (nadzornica za unutarnje poslove u Odjelu za azil pri Ministarstvu unutarnjih poslova), koja je govorila o radu Ministarstva unutarnjih poslova u procesu integracije osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, dok je Tvrtko Barun (ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice), zajedno s posebnim gostima, osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita u Republici Hrvatskoj, predočio s kakvim se izazovima susreću osobe u procesu traženja međunarodne zaštite i samoj integraciji u hrvatsko društvo.


 Autor fotografije: Mladen Pobi


 Autor fotografije: Mladen Pobi
 

Pisane vijesti