Održan 28. Međunarodni sastanak upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015., Sarajevo, 10. – 11.rujna 2015. godine

Slika /arhiva/15092015_b.jpg

U Sarajevu je od 10. -11. rujna 2015. godine održan 28. sastanak Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015. godine čime je ujedno obilježen i završetak ove međunarodne inicijative u okviru koje je aktivno sudjelovala i Hrvatska.

Izaslanstvo Republike Hrvatske na ovom skupu predvodila je potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske, ministrica socijalne politike i mladih i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2005.-2015. gđa Milanka Opačić.

U svom uvodnom izlaganju potpredsjednica Vlade je istaknula opredjeljenje Republike Hrvatske za sustavno i cjelovito rješavanje problema i poboljšanje položaja romske nacionalne te njihovu integracija u sva područja društvenog života. Uz ostalo, izdvajajući područja u kojima je postignut najveći napredak kao što je povećanje broja djece od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja, potpredsjednica Opačić je navela važnost donošenja Nacionalnih programa, strategija i akcijskih planova te osiguranje sredstava za provedbu navedenih vladinih dokumenata uključujući participaciju Roma u donošenju odluka sudjelovanjem u radu Povjerenstva za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma.

Na sastanku Međunarodnog upravnog odbora u ime Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina bio je prisutan ravnatelj mr.sc. Branko Sočanac sa suradnicima. G. Sočanac je s ostalim predstavnicima vlada i civilnog društva zemalja članica Dekade sudjelovao u panel raspravi koja je, među ostalim, bila posvećena dostignućima Desetljeća u svakoj pojedinačnoj zemlji, utjecaju Desetljeća na život Roma, prezentaciji rezultata kao i detektiranju najvećih neuspjeha i razloga nepostizanja rezultata. U raspravi je bio i osvrt na utjecaj Europske unije na djelovanje nacionalnih vlada u integraciji Roma. Ravnatelj je posebno izdvojio uspješne aktivnosti koje su provođene tijekom Desetljeća u Republici Hrvatskoj u četiri ključna područja obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi i stanovanju.

Imajući u vidu dugogodišnju marginalizaciju i još uvijek nedovoljno uspješno i cjelovito riješene probleme romske nacionalne manjine u većini područja, na iskustvima Dekade pokrenut je novi projekt za zemlje Jugoistočne Europe – Integracija Roma 2020 kojim će upravljati i koordinirati Vijeće za regionalnu suradnju sa sjedištem u Sarajevu. U okviru ovog projekta sudjelovat će sedam zemalja: Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Srbija i Turska. Najavljeno je da će ovu inicijativu podržavati Europska unija uz financijsku pomoć iz pretpristupnih sredstava.

Republika Hrvatska kao članica Europske unije podržava ovu inicijativu s ciljem nastavka procesa integracije Roma koji će biti usmjeren na obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i statusna pitanja iako u njoj formalno neće sudjelovati.15092015 a

Pisane vijesti