Održan međunarodni seminar „Multikulturni identitet Dunavske regije“, Brašov, 8. i 9. listopada 2015 godine

Slika /arhiva/stories/13102015.jpg

U organizaciji Odjela za interetničke odnose Vlade Republike Rumunjske u Brašovu je 8. i 9. listopada 2015. godine održan drugi međunarodni seminar pod nazivom „Multikulturni identitet Dunavske regije" na kojem su, uz pojedine predstavnike zemalja sudionica Dunavske strategije Austrije, Bugarske, Mađarske, Moldavije, Rumunjske sudjelovali i predstavnici Vlade Republike Hrvatske.



Skup je u ime organizatora vodila državna tajnica gđa. Lacziko Enikő Katalin, a seminar je vezan za međunarodni projekt Plava knjiga kulturnih identiteta Dunava, kao jednog od prioritetnih područja 3 (PA 3) Strategije Europske unije za Dunavsku regiju: promicanje kulture i turizma i kontakata među ljudima u svih 14 zemalja i regija i ima za cilj jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji kao i promicanje regionalne suradnje i razmjene informacija.

U ime Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske na seminaru je imao izlaganje ravnatelj mr.sc. Branko Sočanac. Sudjelujući u raspravi o ulozi vladinih ureda u implementaciji cilja o Plavoj knjizi kulturnih identiteta Dunava ravnatelj je, među ostalim, istaknuo da Republika Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir za zaštitu nacionalnih manjina napominjući da je Republika Hrvatska priznala 22 nacionalne manjine te je u odnosu prema nacionalnim manjinama primjer državama u široj regiji. Obrazlažući podatke vezane za upitnik o inventarizaciji materijalne baštine, istaknuo je važnost kulturne baštine nacionalnih manjina u Hrvatskoj koja je sastavni dio cjelokupne kulturne baštine Republike Hrvatske. Naveo je također da će se ovim dugoročnim projektom stvarati pretpostavke kako bi nacionalne manjine koje žive u Podunavlju s ostalim zemljama regije i njihovim različitim kulturama i identitetima imale razvojnu perspektivu za stvaranje bliskih veza na svim područjima.

Kako bi se realizirale planirane aktivnosti na izradi Plave knjige kulturnih identiteta Dunava, Ured će slijedom zaključaka skupa u Brašovu i u narednom razdoblju sudjelovati na daljnjem osmišljavanju ovog međunarodnog projekta uključujući i dionike iz drugih institucija, osobito predstavnike Ministarstva kulture i Ministarstva turizma, koji su, s hrvatske strane, resorna tijela zadužena za prioritetno područje 3 Dunavske strategije.

Pisane vijesti