Održan okrugli stol –„Društvene mreže na internetu – novi trendovi vrbovanja i iskorištavanja žrtava trgovanja ljudima“, 18. listopada 2018. godine

Slika /slike/Foto vijesti 2018/Održan okrugli stol –Društvene mreže na internetu – novi trendovi vrbovanja i iskorištavanja žrtava trgovanja ljudima.jpg
U organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, dana 18. listopada 2018. godine, u vijećnici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održan je okrugli stol na temu Društvene mreže na internetu – novi trendovi vrbovanja i iskorištavanja žrtava trgovanja ljudima“. Okrugli stol održan je u sklopu obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima kojega je Europska komisija proglasila 18. listopada 2007. godine. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske tradicionalno obilježava ovaj dan kako bi se naglasila važnost informiranja i senzibilizacije javnosti kao i upoznavanje s najnovijim aktivnostima Vlade Republike Hrvatske i organizacija civilnog društva na području suzbijanja trgovanja ljudima.

Ispred Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima, okupljene je pozdravila pomoćnica ravnatelja Ureda gđa. Danijela Gaube naglasivši kako je Republika Hrvatska uspostavila nacionalni referalni sustav suzbijanja trgovanja ljudima koji obuhvaća aktivnosti od trenutka identifikacije žrtve sve do njene potpune integracije u društvo. Govoreći o trendovima, gđa. Gaube istaknula je kako se  Republika Hrvatska u zadnjih nekoliko godina sve više pojavljuje kao zemlja porijekla te krajnjeg odredišta žrtava trgovanja ljudima te kako su žrtve u sve većem broju muške osobe radno iskorištavane te iskorištavane za činjenje protupravnih radnji. Također je istaknuto kako je Vlada Republike Hrvatske u proteklom periodu usvojila strateške nacionalne dokumente iz ovog područja, Nacionalni plan za suzbijanje trgovanja ljudima 2018.-2021. godine usvojen je dana 7. lipnja 2018. godine, a Protokol za identifikaciju, pomoć i zaštitu žrtava trgovanja ljudima te Protokol o postupanju pri dobrovoljnom i sigurnom povratku žrtava trgovanja ljudima, usvojeni su dana 7. rujna 2017. godine.

Panelisti ovogodišnjeg okruglog stola bili su prof. Davor Derenčinović i prof. Maja Munivrana Vajda s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, g. Marko Pavić, predstavnik Ravnateljstva policije, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, g. Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te g. Zlatan Morić s Visokog učilišta Algebra.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su predstavnici ustanova koje su ključni dionici u sustavu suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj uz zaključak kako je nužno daljnje razvijanje međusektorske suradnje kako bi unaprijedili borbu protiv novih izazova i trendova vrbovanja i iskorištavanja žrtava trgovanja ljudima.

Pisane vijesti