Održan Okrugli stol –„Najnoviji trendovi u području suzbijanja trgovanja ljudima – djeca pod povećanim rizikom“, 18. listopada 2017. godine

Slika /slike/THB EU day 1.jpg
U organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, dana 18. listopada 2017. godine, u Kući Europe, održan je okrugli stol na temu „Najnoviji trendovi u području suzbijanja trgovanja ljudima – djeca pod povećanim rizikom“. Okrugli stol održan je u sklopu obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima kojega je Europska komisija proglasila 18. listopada 2007. godine. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, tradicionalno, svake godine, obilježava ovaj dan kako bi se naglasila važnost informiranja i senzibilizacije javnosti o ovoj problematici te upoznala javnost o najnovijim aktivnostima Vlade Republike Hrvatske i organizacija civilnog društva na području suzbijanja trgovanja ljudima.

Okupljenima su pozdravne govore uputili g. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te mr.sc. Branko Sočanac, v.d. ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima. G. Baričević kazao je kako na razini Europske unije postoje brojni zakonodavni i institucionalni mehanizmi koji se bave ovom problematikom te kako je suradnja između zemalja Europske unije presudna za uspješnu borbu protiv trgovanja ljudima.

G. Sočanac u svom je govoru naglasio kako je Republika Hrvatska uspostavila nacionalni referalni sustav suzbijanja trgovanja ljudima koji obuhvaća aktivnosti od trenutka identifikacije žrtve sve do njene potpune integracije u društvo. Govoreći o trendovima, g. Sočanac kazao je kako se  Republika Hrvatska u zadnjih nekoliko godina sve više pojavljuje kao zemlja porijekla te krajnjeg odredišta žrtava trgovanja ljudima te kako su žrtve uglavnom žene ili djevojčice koje su seksualno i radno iskorištavane. U zadnje vrijeme uočeno je kako je najviše žrtava maloljetno te je pojasnio kako je iz ovih razloga i sama tema ovogodišnjeg okruglog stola bila posvećena upravo djeci kao najranjivijoj skupini u društvu. Na kraju,  spomenuo je i kako je Ured u  pripremi prijedloga novog Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima 2017.-2020. te kako je Vlada Republike Hrvatske u rujnu ove godine usvojila i dva revidirana Protokola, a kako se u sljedećoj godini planira usvajanje i dva nova Protokola, iz ovog područja.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Centra za socijalnu skrb Zagreb, Centra za nestalnu i zlostavljanu djecu Osijek, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske te Županijskog suda u Zagrebu. Govornici i okupljeni složili su se kako je nadogradnja postojećeg sustava suzbijanja trgovanja ljudima neophodna obzirom na novonastale trendove te kako je razvijanje suradnje među svim dionicima sustava nužno kako bi se kao društvo uspješno borili protiv ovog globalnog fenomena.


 

Pisane vijesti