Održan panel povodom Svjetskog dana izbjeglica

Slika /slike/MSUI8.jpg
Uoči Svjetskog dana izbjeglica - 20. lipanj, a koji je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina obilježio dana 19. lipnja 2018.g. u Muzeju suvremene umjetnosti u vidu panel rasprave pod nazivom „Uključivanje djece tražitelja i nositelja međunarodne zaštite u odgojno-obrazovni sustav: Analize politika i primjeri dobre prakse“, a  u okviru projekta „Podrška integraciji državljana trećih zemalja kojima je potrebna međunarodna zaštita“ sufinanciranog iz Fonda za azil, migracije i integraciju Europsku uniju.

Panel  je označio završetak niza aktivnosti kojima je cilj bio podizanje svijesti stručne i opće javnosti o izazovima integracije u Hrvatskoj, s osobitim naglaskom na djecu i mlade. U Muzeju suvremene umjetnosti, u suradnji s Udrugom Balkon, tako je od 4. lipnja postavljena izložba crteža djece tražitelja međunarodne zaštite, na kojima je oslikana njihova prošlost, sadašnjost i budućnost. Izložbu je organizirano posjetilo oko 150 učenika zagrebačkih osnovnih škola, koji su prisustvovali i senzibilizacijskim radionicama s ciljem promicanja uključivog odgoja i obrazovanja.

Ovim panelom osobito se htjelo osvrnuti na napretke u razvoju politika u odgojno-obrazovnoj integraciji, izazove i mogućnosti za njihov daljnji razvoj kao i podijeliti primjere dobre prakse. Ispred Muzeja suvremene umjetnosti, nazočnima se obratila gđa. Nataša Ivančević, pomoćnica ravnateljice, koja se osvrnula na važnost kulturnih ustanova u promicanju odgoja i obrazovanja djece i mladih.

G. Momir Karin, pomoćnik ministrice, u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja posebno je istaknuo  važnost intersektorske suradnje u ovom području te pozvao na njezino daljnje jačanje. Pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, mr. sc. Katarina Milković, predstavila je područje djelovanja Grada Zagreba te predstavila primjere dobre prakse odgojno-obrazovnih ustanova Grada Zagreba. Ispred Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, okupljenima se obratila Helena Bakić, savjetnica u Vladi i Vladinom uredu, te je istaknula centralnu ulogu škole u integraciji obitelji migrantskog porijekla te predstavila aktivnosti Ureda u području jačanja kapaciteta stručnjaka u području te senzibilizacije javnosti.

Ispred oko 50 sudionika, predstavnika tijela državne uprave, jedinica lokalne samouprave, odgojno-obrazovnih institucija te nevladinih organizacija, Forum za slobodu odgoja predstavio je zaključke okruglog stola „Unaprjeđenje obrazovanja učenika migrantskog porijekla“, Pučko otvoreno učilište Korak po korak u suradnji s Uredom UNICEF-a u Hrvatskoj rezultate projekta „Izgradnja lokalnih i nacionalnih kapaciteta za odgojno-obrazovnu integraciju djece tražitelja azila“, Osnovna škola Gustava Krkleca iskustva u uključivanju djece tražitelja i nositelja međunarodne zaštite u sustav obrazovanja te Društvo za psihološku pomoć provedbu senzibilizacijskih radionica u školama diljem Hrvatske na temu uključivanja djece tražitelja i nositelja međunarodne zaštite u odgojno-obrazovni sustav. Također, predstavljena je i brošura „Dječja pitanja o izbjeglištvu – i kako na njih odgovoriti“ u izdanju Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.



 

Pisane vijesti