Održana dvadeset i treća sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma 2021.-2027.

Slika /slike/Naslovna.jpg
U utorak, 10. rujna 2024. godine, u zgradi Vlade Republike Hrvatske održana je dvadeset i treća sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, kojom je predsjedao potpredsjednik Vlade RH, dr. sc. Davor Božinović.
 
Na sjednici je jednoglasno usvojen Zaključak Povjerenstva vezan za Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji se odnosi na sanaciju ilegalnih odlagališta otpada. Povjerenstvo je također informirano o dodjeli sredstava udrugama za 2024. godinu, u skladu s Kriterijima za poboljšanje uvjeta i kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine.
 
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina najavio je objavu Javnog poziva za su/financiranje projekata i aktivnosti udruga koje doprinose ciljevima Nacionalnog plana za uključivanje Roma. Poziv će biti objavljen 11. rujna 2024. godine.
 
Povjerenstvo je odlučivalo i o zahtjevima za jednokratnu financijsku pomoć, usvojivši suglasnost za raspodjelu sredstava u ukupnom iznosu od 54.233,82 EUR.
 
Povjerenstvo je razmatralo važnu temu segregacije pripadnika romske nacionalne manjine u obrazovanju te istaknulo potrebu za pronalaženjem rješenja za ovu složenu problematiku. U cilju što učinkovitijeg suočavanja s izazovima u obrazovnom sustavu, predloženo je održavanje tematske sjednice Povjerenstva, koja će biti posvećena isključivo ovom pitanju.
 
Sjednica je zaključena s naglaskom na važnost nastavka aktivnosti usmjerenih prema jačanju socijalne uključenosti romske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Pisane vijesti