Održana Javna rasprava u okviru projekta IPA FF RAC 2012: „Potpora provedbi politike za integraciju migranata“, 27. listopada 2017. godine u Rijeci

Slika /slike/Javna rasprava 02112017.jpg
Dana 27. listopada 2017. godine u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je javna rasprava s ciljem prezentacije rezultata evaluacije provedbenog okvira integracijske migracijske politike u Republici Hrvatskoj. Riječ je o aktivnosti projekta IPA FF RAC 2012: „Potpora provedbi politike za integraciju migranata“, financiranog od strane Europske unije u okviru instrumenta IPA 2012, a sufinanciranog od strane Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske koji je korisnik navedenog projekta. Projekt se provodi s partnerskim konzorcijem kojeg čine WYG SAVJETOVANJE d.o.o. iz Zagreba i TECHED SAVJETODAVNE USLUGE d.o.o. iz Zagreba. Raspravu je u ime korisnika projekta otvorila gđa Danijela Gaube, pomoćnica ravnatelja, koje je ujedno i bila na raspolaganju za sva pitanja i komentare nazočnik dionika integracije.

Osnovni cilj projekta je razvoj sveobuhvatnog okvira za unapređenje provedbe, praćenje i mjerenje učinkovitosti i svrhovitosti mjera integracijske migracijske politike u Republici Hrvatskoj. Predmet javna rasprave bili su nalazi evaluacije provedbe  mjera koje su dijelom zakonodavnog okvira i nacionalnih i europskih strateških dokumenata kojima se reguliraju pitanja integracije državljana trećih zemalja u domicilno društvo, te provjera relevantnosti navedenih nalaza. Evaluacijom su obuhvaćena resorna područja koja će, između ostalih, biti dijelom novog strateškog dokumenta Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kad je o integraciji riječ, a za pretpostaviti je i dijelom svih budućih regionalnih i lokalnih dokumenata koji podrazumijevaju istu tematiku. To su statusna pitanja, socijalna skrb, zdravstvena zaštita, smještaj i stanovanje, obrazovanje i učenje jezika, uključivanje na tržište rada i zabrana diskriminatornih oblika ponašanja.

Javna rasprava je polučila očekivane rezultate i svi dionici su imali priliku predočiti svoja iskustva, prakse i izazove kao nositelji navedenih mjera, kao i iskustva korisnika na ostvarenju čijih potreba rade.
 

Pisane vijesti