Održane fokus grupe u sklopu provedbe edukacijskih aktivnosti projekta „INCLuDE“ – Međuresorna suradnja u osnaživanju državljana trećih zemalja, od 26. listopada do 2. studenog 2020.

Slika /slike/Ostale informacije.jpg
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u sklopu projekta „INCLuDE“ – Međuresorna suradnja u osnaživanju državljana trećih zemalja, organizirao je fokus grupe na temu izazova u integraciji osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, a koje su održane online s dionicima integracije na lokalnoj i nacionalnoj razini, od 26. listopada do 2. studenog 2020. godine.

Fokus grupe su osmišljene kao dio pripreme edukacijskih aktivnosti za državljane trećih zemalja, a vodile su ih Dijana Kesonja i Tatjana Vlašić, vanjske stručnjakinje imenovane za pripremu i provođenje navedenih aktivnosti. Uz voditeljice i službenice Ureda, na grupama su sudjelovali članovi Radne skupine Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo (Hrvatski Crveni križ, Hrvatski pravni centar, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje), predstavnice osnovnih škola u Karlovcu, Kutini i Sisku, predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Karlovcu, Sisku i Zagrebu, predstavnici organizacija civilnog društva (Centar za mirovne studije, Gradsko društvo Crvenog križa Sisak i Isusovačka služba za izbjeglice).

S ciljem informiranja o izazovima s kojima se osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita susreću u svakodnevnom životu prilikom ostvarivanja svojih zakonom zajamčenih prava, ali i primjerima dobre prakse, sudionici su raspravljali prema područjima koja su ključna u integracijskom procesu: obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, zdravstvo te podrška organizacija civilnog društva i lokalne zajednice.

Projekt INCLuDE sufinanciran je sredstvima Fonda za azil, migracije i integraciju, a više o samom projektu možete naći na poveznici: https://pravamanjina.gov.hr/?id=938&pregled=1&datum=Wed%20Feb%2005%202020%2014:02:54%20GMT+0100%20(srednjoeuropsko%20standardno%20vrijeme)
 

Pisane vijesti