Održano savjetovanje o ulozi i unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, 20. travnja 2011. godine, Osijek.

Slika /arhiva/stories/21042011_a.jpg

Ured za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine održao je u srijedu 20. travnja 2011. godine u Osijeku drugo u nizu savjetovanje o ulozi i unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. 

Na savjetovanju su sudjelovali zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru, članovi Savjeta za nacionalne manjine, članovi vijeća i predstavnici nacionalnih manjina iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske županije, Grada Osijeka i Grada Vukovara, predstavnici tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te predstavnici nadležnih ministarstava i ureda.

Sudionicima savjetovanja predstavljeno je istraživanje Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu o funkcioniranju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Također je bilo riječi i o ovogodišnjem popisu stanovništva te su se i na ovom savjetovanju pripadnici nacionalnih manjina poticali da se prilikom popisa stanovništva, koje je još uvijek u tijeku, slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti kako bi mogli ostvariti sva prava koja su im zajamčena Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Ujedno su se pozvali pripadnici nacionalnih manjina da na predstojećim izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u lokalnim jedinicama podnesu svoje kandidature te da u što većem broju izađu na izbore.

U drugom dijelu savjetovanja održana je radionica na kojoj su se analizirali problemi u funkcioniranju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u proteklom razdoblju, ali i iznosili primjeri dobre prakse i uspješne suradnje vijeća i predstavnika nacionalnih manjina sa tijelima lokalnih jedinica.



Pisane vijesti