Posjet veleposlanice Australije Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Slika /slike/Posjet veleposlanice Australije.jpg
20. ožujka 2017. godine, v.d. ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac primio je novu veleposlanicu Australije Elisabeth Petrovic na njezin zahtjev glede nastupnog posjeta.

G. Sočanac upoznao je veleposlanicu s djelokrugom Ureda te strategijama, radnim skupinama i projektima vezanim uz zaštitu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina kojima Ured koordinira. Osvrnuo se i na problem migracijske krize te zbrinjavanja izbjeglica koje se nalaze u Republici Hrvatskoj.  

Nadalje, veleposlanicu je zanimala uloga Ureda vezano uz ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Istaknula je da Australija, unatoč vrlo dobrom socijalnom sustavu, ima poteškoće u inkluziji pojedinih zajednica zbog njihove velike udaljenosti od urbanih sredina. Objašnjeno joj je da je Ured središnje tijelo u provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te drugih odnosnih aktivnosti.

Dotaknuta je i tema članstva RH u Vijeću za ljudska prava UN-a (obzirom da je Australija istaknula kandidaturu za članstvo u Vijeću za ljudska prava UN-a za period 2018-2020). G. Sočanac je upoznao veleposlanicu da je ovo drugi put da je RH u članstvu glavnog  tijela UN-a za ljudska prava, s razlikom da se ovo tijelo UN-a nekada zvalo Komisija za ljudska prava UN-a.

Uz veleposlanicu i v.d. ravnatelja, sastanku su prisustvovali Dijana Padežanin, službenica Veleposlanstva te Kristijan Kevešević, savjetnik u Vladinom uredu.

Sastankom u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, veleposlanica nastavlja svoje nastupne posjete započete u Rijeci i Splitu.
 

Pisane vijesti