PRVI SASTANAK UPRAVNOG ODBORA PROJEKTA EU I VE „Unapređenje ljudskih prava i zaštita manjina u Jugoistočnoj Europi“, Beograd, 26.kolovoza 2014.

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac sudjelovao je na prvom sastanku (Beograd, 26. kolovoza 2014) Upravnog odbora formiranog slijedom projekta EU i VE: Unapređenje ljudskih prava i zaštita manjina u Jugoistočnoj Europi. Projekt će se fokusirati na poboljšanje manjinskih prava na raznim razinama vlasti u JIE a odrednice su već uspostavljeni mehanizmi VE, Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina i Europska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Krajnji cilj je ojačati lokalnu samoupravu u procesu donošenja politika i osiguranje kapaciteta za primjenu preporuka o manjinskim pravima u praksi, prepoznavanje i razmjena dobrih praksi te iznalaženje konkretnih rješenja za prevazilaženje prepreka u primjeni manjinskih prava na lokalnoj razini.

Bit će izabrano 36 općina (u široj regiji) koje će moći povući sredstva iz Projekta (18,000 Eura po općini). RH predložila je 60 općina a kriterij je bio minimum 15% pripadnika nacionalnih manjina koji žive u nekoj općini. Svi članovi Upravnog odbora podržali su Projekt koji se u nekim dijelovima čini i preambicioznim. Ravnatelj Ureda također je pozdravio početak Projekta izjavivši da RH već provodi slične aktivnosti slijedom provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te će kao članica EU pružiti već uspostavljenu praksu na odnosnom području.

Pisane vijesti