Ravnatelj Ureda na 6. sastanku Odbora stručnjaka za interkulturalnu integraciju (ADI-INT) Vijeća Europe

Slika /slike/Foto vijesti 2024/October meeting.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gosp. Alen Tahiri sudjelovao je 10. i 11. listopada 2024. godine na 6. sastanku Odbora stručnjaka za interkulturalnu integraciju (ADI-INT) Vijeća Europe održanom u Strasbourgu.
Odbor stručnjaka za interkulturalnu integraciju migranata (ADI-INT) je specijalizirano tijelo unutar Vijeća Europe, a djeluje pod nadležnošću Upravnog odbora za antidiskriminaciju, raznolikost i uključenost (CDADI) te pomaže u usmjeravanju rada Vijeća Europe koji se odnosi na politike interkulturalne uključenosti, posebno u promicanju jednakosti, antidiskriminacije i integracije migranata.
Jedan od mandata ovog Odbora je inicijativa za širenje i provedbu na nacionalnoj razini Preporuke CM/Rec(2022)10 o višerazinskim politikama i upravljanju za interkulturalnu integraciju, te je na početku sastanka predstavljana provedba ove Preporuke u pojedinim državama članicama, između ostalog i Hrvatskoj. Nadalje su predstavljeni tekući projekti s elementom višerazinskog upravljanja koji se provode u Finskoj i na Cipru.
Ravnatelj Ureda pozdravio je predstavljene projekte te je posebno naglasio važnost rada na borbi protiv diskriminacije, koja je ključna za stvaranje inkluzivnog društva u kojem svi imaju jednake mogućnosti. Napomenuo je da poticanjem interkulturalne suradnje i promicanjem raznolikosti, ovi projekti ne samo da jačaju kapacitete lokalnih vlasti već također doprinose dugoročnoj socijalnoj koheziji.
Važan dio sastanka odnosio se na radu na dokumentima koje je ovaj Odbor dužan isporučiti do kraja svog mandata (2027. g.), a radi se o Vodiču o strategijama za inkluziju u područjima pod odgovornošću CDADI-je te razvoju alata Indeksa višerazinskog upravljanja (MLG) kako bi se državama članicama pomoglo u mjerenju napretka u razvoju i implementaciji višerazinskog i inkluzivnog upravljanja interkulturalnom integracijom migranata.
U završnom dijelu sastanka predstavljena je metodologija protiv predrasuda (Anti-rumours methodology) koja je razvijena u okviru Programa interkulturalnih gradova kao alat za razbijanje predrasuda i stereotipa te maksimiziranje koristi od raznolikosti. Ravnatelj Ureda naglasio je važnost postojanje ovakve metodologije jer pomaže u borbi protiv dezinformacija, stereotipa i predrasuda koji mogu potaknuti diskriminaciju i društvene podjele.
Na kraju sastanka predstavljene su aktivnosti UNHCR-a s partnerima u državama članicama Vijeća Europe na uključivanju i integraciji izbjeglica te rad Savjetodavnog vijeća za mlade Vijeća Europe.
 
 

Pisane vijesti