Ravnatelj Ureda VRH za ljudska prava i prava nacionalnih manjina sudjelovao na Konferenciji VE posvećenoj novoj Strategiji za prava djeteta, Sofija, 5-6. travnja 2016.

Slika /slike/Ravnatelj - Sofija.JPG
Ravnatelj Ureda VRH za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac sudjelovao je u svojstvu predsjedavajućeg Odbora Vijeća Europe za prava Roma (CAHROM) na Međunarodnoj konferenciji na visokoj razini održanoj u Sofiji 5-6. travnja o.g. posvećenoj Strategiji VE za prava djeteta (2016-2021). Konferencija u Sofiji označila je početak službene provedbe treće Strategije za prava djeteta koja je usvojena na Odboru ministara VE početkom ožujka 2016. 47 članica VE obvezalo se da će u sljedećem razdoblju od šest godina posebnu pozornost obratiti jednakim mogućnostima za djecu, sudjelovanju djece u, za njima, relevantnim procesima, omogućavanju života bez nasilja nad djecom, ostvarivanju prava djece u digitalnom okruženju, pristupu pravosuđu prilagođenom djetetu i dr.

Konferencija u Sofiji održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Bugarske Rosena Plevnelieva a u okviru bugarskog predsjedavanja VE. Hrvatsko izaslanstvo na Konferenciji predvodila je ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić koja je u uvodnom izlaganju istaknula postignuća na odnosnom području. Ravnatelj Ureda je sudjelujući u raspravi tijekom Konferencije posebno izdvojio prava romske djece te njihovu marginalizaciju u svakodnevnom životu.

 

Pisane vijesti