Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na sastanku regionalne stručne skupine (REGM) u Rumunjskoj

Slika /slike/1.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima, g. Alen Tahiri, univ. spec. pol.,  sudjelovao je na sastanku regionalne stručne skupine (REGM), koji je održan 28. i 29. ožujka 2023. godine, u Bukureštu (Rumunjska), na temu adresiranja rizika, prijetnji i svih oblika trgovanja ljudima uzrokovanih sukobom u Ukrajini.

Ovaj sastanak organiziran je u suradnji Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC) s Nacionalnom agencijom za borbu protiv trgovanja ljudima unutar Ministarstva unutarnjih poslova Rumunjske, Ministarstvom vanjskih poslova Kraljevine Švedske te Ministarstvom Europe i vanjskih poslova Republike Francuske.

Nacionalni koordinator, kao jedan od panelista istaknuo je spremnost Republike Hrvatske za pružanje humanitarne i tehničke pomoći Ukrajini, posebno naglasivši pravovremenu i koordiniranu reakciju svih nadležnih tijela. Raseljenim osobama iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj priznata je privremena zaštita, koja im omogućava lakše uključivanje u svakodnevni život u Republici Hrvatskoj (osnova sredstva za život i smještaj, boravak na teritoriju RH, zdravstvenu zaštitu, osnovno i srednje obrazovanje itd.)

Nadalje, nacionalni koordinator iznio je i podatke Ministarstva unutarnjih poslova prema kojima je od 25. veljače 2022. na područje Republike Hrvatske ušlo ukupno 22407 osoba iz Ukrajine, od kojih je 42,11 % muškaraca, 47,37% žena te 10,53% djece. Od navedenog broja, 20855 osoba je smješteno u pojedinačnom smještaju, a 1552 osobe smještene su u kolektivnom smještaju. Također, od 1. siječnja 2023 do danas u  Republici Hrvatskoj identificirano je 9 žrtava trgovanja ljudima, od kojih niti jedna nije vezana uz situaciju uzrokovanu ratom u Ukrajini.

Na poziv nacionalnog koordinatora, na sastanku  regionalne stručne skupine (REGM) u Rumunjskoj prisustvovao je i g. Sven Novosel, predstavnik Hrvatskog Crvenog Križa



Pisane vijesti