Regionalni sastanak stručne skupine o suzbijanju radnog iskorištavanja u trgovanju ljudima na području jugoistočne Europe

Slika /slike/Foto vijesti 2024/Moldavija1.jpg
Ravnatelj Ureda i  nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima, gosp. Alen Tahiri, univ. spec. pol., sudjelovao je na Regionalnom sastanku stručne skupine o suzbijanju radnog iskorištavanja u trgovanju ljudima na području Jugoistočne Europe, održanom od 05. do 06. ožujka 2024. godine u Chisinau, Moldaviji.

Središnja tema sastanka bila je suzbijanje radne eksploatacije prilikom trgovanja ljudima, uključujući i trgovanje ljudima uzorkovano migracijama iz oružanih sukoba u jugoistočnoj Europi. Sastanak je organizirao Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) u suradnji sa Republikom Moldavijom i Ministarstvom Europe i vanjskih poslova Francuske.

Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima u svome izlaganju govorio je iz kaznenopravne perspektive o pristupu istrazi i kaznenom progonu usmjerenom na žrtve trgovanja ljudima u svrhu radnog iskorištavanja. Također, istaknuo je kako je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kao nositelj izrade novog Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje do 2030. godine prepoznao novonastale trendove na području zemalja članica Europske unije u vidu radne eksploatacije čiji je značajan porast zabilježen u posljednjih nekoliko godina. Slijedom navedenog, Ured će po prvi puta kroz suradnju s Hrvatskom udrugom poslodavaca napraviti javno privatno partnerstvo s ciljem prevencije i suzbijanja rastućeg trenda radne eksploatacije.

Nadalje, nacionalni koordinator istaknuo je kako se u Republici Hrvatskoj po brojnosti radna eksploatacija nalazi na trećem mjestu, iza spolne eksploatacije i eksploatacije za činjenje protupravnih radnji, te da su žrtve radne eksploatacije uglavnom muškarci mlađe životne dobi.
 
 

Pisane vijesti