Sastanak s veleposlanikom Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj, g. Nicolaasom Buyckom

Slika /slike/Foto vijesti 2020/Sastanak s veleposlanikom Kraljevine Belgije-web.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, g. Alen Tahiri, univ. spec. pol., u svojstvu nacionalnog koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima, 14. siječnja 2020. primio je veleposlanika Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj, g. Nicolaasa Buycka. Tema sastanka bila je razmjena podataka o sustavu suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj i Kraljevini Belgiji, u svrhu izrade novog strateškog nacionalnog dokumenta Kraljevine Belgije koji se odnosi na borbu protiv trgovanja ljudima.
 
Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima opisao je postojeći sustav suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj, naveo je dokumente koji su trenutno na snazi te je naglasio kako se intenzivno radi na daljnjem poboljšanju postojećeg sustava. Naveo je podatak da je u Republici Hrvatskoj u 2019. ukupno evidentirano 27 žrtava trgovanja ljudima, koje sukladno postojećem sustavu ostvaruju pravo na odgovarajuću pomoć i zaštitu. Od aktivnosti koje je Ured proveo 2019. naglasio je službeni posjet delegacije OESS-a Republici Hrvatskoj, treći evaluacijski posjet delegacije stručnjaka Vijeća Europe (GRETA) te obilježavanje Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima (18. listopada).
 
Veleposlanik Kraljevine Belgije upoznat je sa činjenicom da u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, a u suradnji sa UNODC-om i OESS-om, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske organizira međunarodnu konferenciju neformalne mreže nacionalnih koordinatora Jugoistočne Europe, krajem ožujka 2020., u Dubrovniku. Republika Hrvatska članica je navedene neformalne mreže nacionalnih koordinatora Jugoistočne Europe koja se sastaje jednom godišnje, a osim navedene mreže Republika Hrvatska članica je i europske mreže nacionalnih koordinatora i ekvivalentnih mehanizama.
 
Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima naveo je kako se tijekom 2020., u suradnji sa UNODC-om i State Department-om priprema održavanje edukacija za pravosudne dužnosnike (suce i državne odvjetnike), policijske službenike i predstavnike organizacija civilnog društva, u svrhu poboljšanja postojećeg sustava, s naglaskom na postizanje učinkovitijih rezultata na području sudovanja.
 
U odnosu na aktivnosti koje Ured provodi, a odnose se na prevenciju trgovanja ljudima naglašeno je kako Ured u suradnji sa Ministarstvom unutarnjih poslova provodi postojeće kampanje, izrađuje promotivne materijale, a u planu je snimanje promotivnog spota radi provođenja nove javne kampanje za suzbijanje trgovanja ljudima.
 
Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima, g. Tahiri i Veleposlanik Kraljevine Belgije, g. Buyck iskazali su zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom suradnjom te istaknuli spremnost za njeno daljnje jačanje i unapređenje.

Pisane vijesti