Seminar o ulozi i unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, Karlovac, 27. ožujka 2013. godine

Slika /arhiva/29032013.jpg

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine održao je u srijedu 26. ožujka 2013. godine u Karlovcu (u prostorijama Grada Karlovca) prvi ovogodišnji seminar o ulozi i unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Na seminaru su sudjelovali,uz predstavnike Ureda i Savjeta za nacionalne manjine, i članovi vijeća i predstavnici nacionalnih manjina i predstavnici tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave sa područja Karlovačke županije te predstavnici Minstarstva uprave.

Sudionicima seminara su se, uz pomoćnicu ravnatelja Ureda i predsjednika Savjeta, obratili i zamjenik županaKarlovačke županije izamjenik gradonačelnika Grada Karlovca. Predstavnici Ministarstva uprave ukratko su iznijelipodatke o broju upisanih subjekata u Registar vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

U raspravi su se analizirali problemi u funkcioniranju vijeća i predstavnika, ali i iznosili primjeri dobre prakse i uspješne suradnje vijeća i predstavnika nacionalnih manjina s tijelima lokalnih jedinica. Također se raspravljalo i o problemima nedostatne zastupljenosti manjina u upravnim tijelima na državnoj i lokalnoj razini, ali i o ostalim problemima s kojima se susreću pripadnici nacionalnih manjina na ovom području a posebno vezano uz obnovu u ratu oštećenih ili uništenih obiteljskih kuća, stambenozbrinjavanje povratnika te problematiku povrata stanova bivšim nositeljima stanarskih prava.

Također je bilo riječi i o predstojećim lokalnim izborima te su se i na ovom savjetovanju pripadnici nacionalnih manjina pozvali da u što većem broju izađu na izbore i izaberu svoje predstavnike u općinska i gradska vijeća te županijsku skupštinu.



Pisane vijesti