Seminar o ulozi i unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, Pula - Pola, 13. rujna 2017. godine

Slika /slike/Seminar Pula naslovna.jpg
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine, 13. rujna 2017. godine, održao je u Gradu Pula-Pola seminar o ulozi i unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Cilj seminara je bio informiranje i educiranje članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina o njihovim pravima i obvezama koje proizlaze iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, motiviranje i poticanje na bolju suradnju vijeća i predstavnika sa tijelima lokalnih jedinica, kao i razmjena informacija o svim specifičnim problemima pripadnika nacionalnih manjina na području Istarske županije.

Seminar je otvorio ravnatelj Ureda g. mr. sc. Branko Sočanac, a sudionicima seminara, članovima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina i predstavnicima tijela lokalnih jedinica sa područja Istarske županije, obratili su se predsjednik Savjeta g. Aleksandar Tolnauer, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine g. Furio Radin, zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskome Saboru g. Boris Milošević, predstavnik Ministarstva uprave g. Sulejman Tabaković zamjenica župana Istarske županije gđa. Giuseppina Rajko te zamjenica gradonačelnika Grada Pula-Pola gđa. Elena Puh-Belci.

U raspravi je bilo govora o problemima u funkcioniranju vijeća i predstavnika, posebice nedostatnom financiranju njihovog rada od strane lokalnih jedinica, kao i o drugim specifičnim problemima manjinskog stanovništva s ovog područja.
 
Uz probleme, iznosili su se i primjeri dobre prakse i pozitivna iskustva u međusobnoj suradnji vijeća i predstavnika s upravnim tijelima Istarske županije i Grada Pula-Pola kao i upravnim tijelima ostalih lokalnih jedinica s toga područja.



Pisane vijesti