Studijska posjeta predstavnika institucije Republike Finske i posjeta veleposlaniku Republike Finske

Slika /slike/foto Vijesti/Prijem finske delegacije.jpg
U okviru projekta „PROTIV MRŽNJE / AGAINST HATE“ Ministarstva pravosuđa Republike Finske - Odjela za demokraciju, jezik i temeljna prava, kao nositelja, te finske Udruge za podršku žrtvama i hrvatskih udruga Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava i GONG u svojstvu partnera, dana 7. lipnja 2018. godine Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, zajedno s predstavnicima Radne skupine za praćenje zločina iz mržnje, primio je u posjet predstavnike finskog Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske akademije, Državnog odvjetništva i Udruge za podršku žrtvama.

Cilj sastanka je bio informirati institucije Republike Finske o sustavu praćenja i suzbijanju zločina iz mržnje u Republici Hrvatskoj, razmijeniti relevantna iskustva te otvoriti mogućnost daljnje suradnje u unaprjeđenju oba sustava.

Diana Kovačević Remenarić (Državno odvjetništvo Republike Hrvatske), Martina Vrdoljak (Ministarstvo pravosuđa), Danijela Petković (Policijska akademija) i Iva Sišul Brdar (Ured pučke pravobraniteljice), kao predstavnici Radne skupine za praćenje zločina iz mržnje, te mr. sc. Branko Sočanac i Kristijan Kevešević, kao predstavnici Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, izložili su pravni okvir suzbijanja zločina iz mržnje u Republici Hrvatskoj, način prikupljanja podataka prema Protokolu o postupanju u slučaju zločina iz mržnje te djelovanje Radne skupine za praćenje zločina iz mržnje.



Nakon sastanka, predstavnike institucija Republike Finske, partnerskih udruga u projektu te Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u posjet je primila NJ.E. Risto Piipponen, veleposlanik Republike Finske u Republici Hrvatskoj, tijekom kojeg nastavljena razmjena iskustava vezanih uz suzbijanje zločina iz mržnje i govora mržnje. NJ.E. Risto Piipponen je ukazao na iznimnu važnost učinkovite borbe protiv zločina iz mržnje i govora mržnje te izrazio zahvalnost partnerima projekta i Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na organizaciji i prijemu studijske posjete u Republici Hrvatskoj.

 

Pisane vijesti