Sudjelovanje v.d. ravnatelja ULJPPNM Branka Sočanca na Konferenciji Alijanse (OESS) protiv trgovanja ljudima, Beč, 3-4. travnja 2017.

Slika /slike/Vienna.jpg
U Beču je od 3-4. travnja 2017. održana godišnja konferencija OESS Alijanse protiv trgovanja ljudima, ovog puta posvećena trgovanju djecom i zaštiti njihovih prava. Skup je bio podijeljen u tri panela – 1. opasnosti trgovanja djecom u krizama, posebice migrantskim – u ovom dijelu naglašeni su aktualni te mogući krizni scenariji koji izravno utječu na sigurnost djece uz veliku mogućnost da postanu žrtve trgovanja ljudima u cilju prisilnog rada, seksualne eksploatacije, prisilnog braka, trgovanja ljudskim organima, prosjačenja i dr.

2. Drugi panel bio je posvećen učinkovitošću sustava zaštite djece u cilju sprječavanja i borbe protiv trgovanja ljudima – iznijete su dobre prakse u onemogućavanju trgovanja ljudima, identifikaciji i pomoći trgovanja dječjim žrtvama; naglašena je važnost multidisciplinarnog odgovora relevantnih institucija koje se bave ovim područjem kako bi se stvorilo povoljno okruženje za djecu u cilju realizacije njihovih prava i pristupu pravosuđu. 3. treći panel tražio je odgovore na smjernice za razvoj politika i njihovih implementacija na odnosnom području. Iznijete su praktične preporuke kako bi države mogle pojačati sustav zaštite djece i njihovih prava. Važna je i preporuka za boljom provedbom postojećih političkih i pravnih okvira te daljnjim aktivnostima za adekvatniji i učinkovitiji odgovor u sprečavanju trgovanja djecom.

U svojoj izjavi u okviru prvog panela, mr. sc. Branko Sočanac iznio je aktualnu situaciju na ovom području u RH, posebice u kontekstu migrantske krize i njezinih posljedica. Hrvatska vlada i Crveni križ ulažu velike napore kako bi pronašli nestalu djecu i vratili ih njihovim obiteljima. Djeca su često pronađena bez ikakvih dokumenata, samo s instrukcijom glede destinacije kamo bi trebali otići. Nadalje, upoznao je s usvojenim Protokolom koji omogućuje zaštitu dječjih prava, osobito u pogledu njihovog sigurnog povratka, ponovnog ujedinjavanja obitelji ili integraciji u hrvatsko društvo. Crveni križ izradio je  indikatore tzv. „brzog odgovora“ kako bi se pružila pomoć pograničnoj policiji u identifikaciji potencijalnih žrtava.
 

Pisane vijesti