Svečani prijem povodom obilježavanja 08. travnja – Svjetskog dana Roma

Slika /arhiva/stories/11042011_a.jpg

ZAGREB, 8. travnja 2011. - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor primila je u Banskim dvorima povodom Svjetskog dana Roma romske predstavnike, istaknuvši da će vlada i dalje podupirati školovanje Roma te ih poticati da svoje školovanje nastave i na fakultetima.

Čestitavši romskoj zajednici Svjetski dan Roma, premijerka Kosor, koja je i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome i nacionalna koordinatorica Desetljeća za uključivanje Roma 2005. - 2015., rekla je kako je Povjerenstvo puno učinilo da se poboljšaju uvjeti stanovanja Roma, školovanja njihove djece, posebno djevojčica.

Napomenuvši kako se znatno povećao broj romske djece koja pohađaju osnovnu i srednju školu te onih koji dobivaju stipendije, istaknula je kako želi da još više Roma nastavi obrazovanje na fakultetima.
Gđa. Kosor je naglasila kako će ustrajati na dosljednoj provedbi projekata zapošljavanja Roma.

"Puno posla je obavljeno u izgradnji kuća i objekata u kojima se jamči dostojan život Romkinja i Roma u Hrvatskoj", kazala je predsjednica Vlade najavivši kako će Povjerenstvo uskoro posjetiti jedno od romskih naselja.

Premijerka je, odlukom Povjerenstva, darovala perilicu za rublje gđi. Hanči Mašić, majci osamnaestero djece.

U ime Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome premijerki Kosor je na rješavanju životnih problema Roma u Hrvatskoj zahvalila gđa. Nadica Balog prigodnim govorom te pjesmom "Đelem, Đelem" (Putujemo, putujemo). S njom je zapjevala i gđa. Kosor.



Pisane vijesti