Svjetski dan borbe protiv trgovanja ljudima

Danas, 30. srpnja 2014. Republika Hrvatska pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv trgovanja ljudima. Opća skupština UN-a je rezolucijom (A/RES/68/192) proglasila 30. srpanj kao Svjetski dan borbe protiv trgovanja ljudima i danas je njegovo prvo obilježavanje.

Republika Hrvatska snažno podupire i aktivno sudjeluje u svim međunarodnim aktivnostima u cilju borbe protiv međunarodnog organiziranog kriminala i jednog od njegovih najgorih oblika - trgovanja ljudima. U ovu borbu Republika Hrvatska se uključila još 2002. godine ratifikacijom Konvencije UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminaliteta i pripadajućih protokola: Protokola za sprječavanje, suzbijanje i kažnjavanje trgovanja ljudima, posebno ženama i djecom te Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnom, morem i zrakom.


Trgovanje ljudima jedno je od najeksplicitnijih oblika kršenja međunarodnih standarda u području ljudskih prava pojedinca.

Trgovanje ljudima je globalni problem. Nažalost, niti jedna država na svijetu nije od njega izuzeta, bilo kao država porijekla, tranzita ili odredišta. Upravo zato, harmonizirani rad svih značajnih nacionalnih i međunarodnih institucija od presudne je važnosti za uspješno rješavanje ovog problema. Ne smijemo dopustiti da veze između međunarodnog organiziranog kriminala budu jače od spona institucija na nacionalnoj i međunarodnoj razini koje se bave suzbijanjem trgovanja ljudima.

U današnjem globaliziranom svijetu, trgovci ljudima se konstantno prilagođavaju novim situacijama i trendovima. Globalna financijska kriza, koja je uzrokovala recesiju u svijetu pa i u Hrvatskoj, još je više potencirala problem trgovanja ljudima.

Upravo zato, da bi bila uspješna, borba protiv ovog globalnog fenomena mora za svoj cilj imati zaštitu prava žrtava trgovanja ljudima.

Pisane vijesti