U Zagrebu održan okrugli stol pod nazivom "Prevencija i suzbijanje govora mržnje na sportskim natjecanjima"

Slika /arhiva/stories/09072013.jpg

U organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Zagrebu je na Tribini grada Zagreba 08. srpnja 2013. u okviru projekta „Podrška borbi protiv zločina iz mržnje" održan okrugli stol pod nazivom „Prevencija i suzbijanje govora mržnje na sportskim natjecanjima".

Uvodna izlaganja redom su iznijeli ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr. sc. Branko Sočanac koji je predstavio aktivnosti Ureda u sklopu provođenja projekta „Podrška borbi protiv zločina iz mržnje", pripadajući Protokol o postupanju u slučajevima zločina iz mržnje i pravni okvir; voditelj Odjela za sprečavanje nereda na sportskim natjecanjima Ministarstva unutarnjih poslova Dubravko Perec, koji je pojasnio ulogu policije u prevenciji i suzbijanju zločina iz mržnje i njezino postupanje kroz pregled institucionalnog i zakonodavnog okvira, naglasio važnost intenzivne međunarodne policijske suradnje u kontekstu razmjena informacija te iznio pregled i primjere najzastupljenijih slučajeva govora iz mržnje; voditeljica Službe za natjecateljski sport, sportsku infrastrukturu i stručne kadrove u sportu u Upravi za sport Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Nataša Muždalo je predstavila niz mjera Akcijskog plana za provedbu programa mjera edukacije u borbi protiv nasilja u sportu, na sportskim natjecanjima i izvan njih s posebnim fokusom na razvijanje socijalnih vještina kod djece i izbjegavanja rizičnih oblika ponašanja; tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Vladimir Iveta je objasnio ulogu HNS-a u prevenciji i sankcioniranju prekršaja i zločina, naglasivši da se HNS usvajanjem Disciplinskog pravilnika i Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama stavio u aktivnu poziciju u odnosu na problematiku navijanja i nasilja koje se pojavljuje na nogometnim utakmicama te je iznio preventivne mjere i programe koje HNS provodi kroz suradnju s ključnim institucijama; član udruge navijača Bijeli Anđeli Zagreb i član međunarodne organizacije Football Supporters Europe u svojstvu direktora Odjela za antidiskriminaciju je predstavio programe i akcije udruge i FSE-a koji su usmjereni na borbu protiv svih oblika diskriminacije i nasilja na sportskim natjecanjima s posebnim naglaskom na kvalitetnu suradnju FSE-a i Europskog nogometnog saveza UEFA; predsjednica udruge „Ti si ok" Sonja Jarebica je predstavila projekt udruge „I ja ću biti Zig-Zag navijač" koji je proveden u 5 osnovnih škola, a za cilj ima prevenciju nasilja na sportskim natjecanjima kroz educiranje i osnaživanje budućih mladih navijača za kulturno i sportsko navijanje.

U radu okrugloga stola sudjelovali su predstavnici drugih tijela državne uprave, lokalne i područne samouprave i predstavnici organizacija civilnoga društva.
Nakon izlaganja povedena je rasprava tijekom koje su sudionici razmijenili relevantne informacije, produbili dosadašnje spoznaje i potakli preispitivanje mogućnosti novih načina i mjera prevencije i suzbijanja zločina iz mržnje.



Pisane vijesti