23-24. svibnja 2013. BERLIN: Jačanje partnerstva nacionalnih izvjestitelja i ekvivalentnih mehanizama na području trgovanja ljudima

Slika /arhiva/stories/27052013.jpg

Mr. sc. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, sudjelovao je na sastanku od 23-24. svibnja 2013. u Berlinu posvećenom jačanju partnerstva nacionalnih izvjestitelja i ekvivalentnih mehanizama na području trgovanja ljudima.

Sastanak je održan u organizaciji Posebne izvjestiteljice za trgovanje ljudima Vijeća za ljudska prava UN-a te Njemačkog federalnog ministarstva vanjskih poslova. Tijekom dvodnevnog skupa na kojemu su prisustvovali predstavnici sa svih kontinenata naglašen je značaj nacionalnog koordinativnog mehanizma na odnosnom području te su izmijenjena iskustva i dobre prakse. G. Sočanac u svom je izlaganju upoznao sa situacijom u RH, te strukturom koja je izgrađena u našoj zemlji kako bi se adekvatno odgovorilo na problematiku trgovanja ljudima.

Pored nacionalnog, istaknuo je i važnost transnacionalnog referalnog mehanizma - mrežu nacionalnih koordinatora u Jugoistočnoj Europi. Uz naglasak da je RH ratificirala sve značajne međunarodne instrumente na ovom području, izvijestio je o novom Nacionalnom programu za suzbijanje trgovanja ljudima u RH za period 2012-2015., te istaknuo i velik udio nevladinih udruga koje sudjeluju u Operativnom timu za suzbijanje trgovanja ljudima u RH.



Pisane vijesti