KONFERENCIJA KVALITETNO OBRAZOVANJE ZA ROME: ODRŽIVOST OBRAZOVNE POLITIKE DESETLJEĆA NA EUROPSKOJ RAZINI

Slika /arhiva/03052013.jpg

U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Desetljećem za uključivanje Roma 22. i 23. travnja 2013. godine u Zagrebu je održana konferencija "Kvalitetno obrazovanje za Rome: održivost obrazovne politike razvijene unutar Desetljeća na europskoj razini".

Na ovoj međunarodnoj konferenciji koju su organizirali Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, sudjelovalo je gotovo stotinu predstavnika vlada i civilnog društva, država članica Desetljeća, predstavnici romskih organizacija, Europske unije, međunarodnih organizacija te stručnjaci na području obrazovanja iz dvanaest zemalja članica Desetljeća, Italije i Velike Britanije.

Konferenciju je otvorio dr.sc. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta koji je održao i govor o obrazovnoj politici Republike Hrvatske u kontekstu kvalitetnog obrazovanja za pripadnike romske nacionalne manjine. Tematske diskusije su obuhvatile područja kvalitete obrazovanje, obrazovanju u kontekstu EU, radu u zajednici kao pretpostavci kvalitetnog obrazovanja, prikupljanja podataka i praćenja uključivanja pripadnika romske nacionalne manjine u obrazovanje te romskom jeziku kao ključnoj pretpostavci za kvalitetno obrazovanje. Istaknuti su i brojni primjeri dobre prakse, osobito na lokalnoj razini, uključujući i nekoliko primjera iz Republike Hrvatske.



Pisane vijesti