25. sastanak Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015., 26. – 27. rujna 2013. godine, Podgorica, Crna Gora

Slika /arhiva/stories/01102013.jpg

26. i 27. rujna 2013. godine, održan je 25. sastanak Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015. u Podgorici.

Delegaciju Republike Hrvatske predvodio je mr. sc. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.
Prvog dana sastanka uvodno izlaganje održao je mr. sc. Branko Sočanac o budućnosti Desetljeća na kojoj su sudjelovali visoki dužnosnici iz država-članica te partnerskih organizacija Desetljeća.


Gosp. Sočanac naglasio je da jedna od glavnih inicijativa proizašlih iz 23. sastanka Međunarodnog upravnog odbora osnivanje je Radne skupine za razmatranje budućnosti Desetljeća nakon 2015. godine, pod predsjedanjem Republike Hrvatske. Članovi radne skupine bili su Mađarska (predstavnica zemalja članica Desetljeća koje su i članice Europske unije), Srbija (predstavnica zemalja članica Desetljeća koje nisu članice Europske unije), te predstavnici Republike Hrvatske, predstavnici Tajništva Desetljeća, Zaklada Otvoreno društvo, Svjetske banke, i predstavnik romskog civilnog društva.

Radna skupina vodila je konzultativni proces u državama-članicama Desetljeća te je kao rezultat njezinog rada izrađen dokument o opcijama nastavka Desetljeća za uključivanje Roma nakon 2015. godine.
Po završetku izlaganja gosp. Sočanca pozvao je predstavnike vlada i predstavnike civilnog društva na konstruktivnu raspravu o modalitetima nastavka inicijative.

Uz predstavnike vlada i romskog civilnog društva iz dvanaest država-članica i dvije države u statusu promatrača, sastanku su nazočili i predstavnici Kraljevine Norveške koja je postala nova članica Desetljeća u statusu promatrača na 24. sastanku Međunarodnog upravnog odbora Desetljeće za uključivanje Roma 2005.-2015.

Pisane vijesti