27. međunarodna znanstvena konferencija „Nacionalne manjine, migracije i sigurnost“

Slika /slike/Foto vijesti 2023/Brijuni 2023/Ravnatelj ureda.jpg
Ravnatelj Ureda, gospodin Alen Tahiri, univ. spec. pol., sudjelovao je na 27. međunarodnoj znanstvenoj konferenciji na temu „Nacionalne manjine, migracije i sigurnost“, od 18. – 21. rujna 2023., na Brijunima, u suorganizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Akademske mreže za suradnju u jugoistočnoj Europi te Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu.

U svom pozdravnom govoru, gosp. Alen Tahiri ispred Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, iskazao je iznimno zadovoljstvo što se tijekom održavanja navedenog znanstvenog skupa posebni panel odnosi na područje suzbijanja trgovanja ljudima.



Nakon otvaranja skupa i pozdravnih riječi suorganizatora, uručene su posebne zahvale Fakulteta političkih znanosti Zagreb za dugogodišnji doprinos u radu međunarodne znanstvene konferencije, gđi Bahriji Sejfić, bivšoj zamjenici ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina  i gosp. Aleksandru Tolnaueru, bivšem predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Ravnatelj Ureda otvorio je prvi stručni panel na temu „Trgovina ljudima i ljudska (ne)sigurnost, Nacionalni referalni sustav suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj – izazovi u sigurnosnom sustavu“. Kroz prezentaciju je opisao kako izgleda Nacionalni referalni sustav, kako operativni tim za suzbijanje trgovanja ljudima rješava izazove s kojima se susreće i koji su nacionalni dokumenti na području suzbijanja trgovanja ljudima. Predstavio je i protokol za identifikaciju, pomoć i zaštitu žrtava trgovanja ljudima kao i protokol o postupanju pri dobrovoljnom povratku žrtava trgovanja ljudima, te protokol o integraciji/reintegraciji žrtava trgovanja ljudima. Kroz statističke podatke prikazao je ukupan broj žrtava trgovanja ljudima za razdoblje od 2016. godine do danas. Unutar navedenog panela održana su i izlaganja dvoje istaknutih  stručnjaka Sjeverne Makedonije i Republike Srbije pod naslovom: „Jesu li žrtve nevidljive ili smo mi slijepi?“ te „Europski pakt o migracijama i azilu  i veza s trgovinom ljudima“.

U nastavku znanstvenog skupa, održano je još 8 panela koji su bili posvećeni globalnim sigurnosnim izazovima, položaju nacionalnih manjina u demokratskim društvima te migracijama i migracijskim politikama.

Treći dan Konferencije predstavljana je knjiga autora prof. dr. sc. Siniše Tatalovića, pod nazivom „Nacionalne manjine u Hrvatskoj: politika, obrazovanje i kultura“ u sklopu čijeg je predstavljanja ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, bio počašćen biti jedan od govornika. 



Pisane vijesti