Održana rasprava o Objedinjenom periodičnom izvješću Republike Hrvatske pred UN Odborom za uklanjanje svih oblika rasne diskriminacije

Slika /slike/Fotografija madame chair and dicertor.jpg
U okviru 110 sjednice, od 09.-10. kolovoza 2023. godine održana je rasprava Odbora Ujedinjenih naroda za uklanjanje rasne diskriminacije i hrvatskog izaslanstva o Objedinjenom devetom do četrnaestog periodičnog izvješća Republike Hrvatske o primjeni Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Hrvatsku delegaciju, koja je ukupno brojila 17 članova, predvodio je gospodin Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, dok je zamjenik voditelja delegacije bio veleposlanik Republike Hrvatske pri Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, gospodin Gordan Markotić.



U uvodnom izlaganju, ravnatelj Ureda kao voditelj izaslanstva, istaknuo je da je Republika Hrvatska prešla dug put od svoje prve izvještajne godine. Istaknuo je kako je Vlada Republike Hrvatske u proteklom razdoblju učinila povijesne i ključne napore kako bi osigurala provedbu Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, prvenstveno putem Zakona o suzbijanju diskriminacije, ali i izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, kao i kontinuitetom ključnih javnih politika poput one usmjerene integraciji pripadnika romske nacionalne manjine ili novo usvojenog Nacionalnog plana za zaštitu i promicanje ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije. U dvadesetominutnom izlaganju, ravnatelj je posebno naglasio važnost Operativnih programa nacionalnih manjina, usvajanje novog Protokola za praćenje zločina iz mržnje, kao i kontinuiranu i duboku posvećenost Vlade Republike Hrvatske implementaciji predmetne Konvencije.



Nakon kvalitetne i rasprave i međusobnog dijaloga, u završnoj riječi, gospođa Faith Dikeledi Pansy Tlakula, stručnjakinja Odbora i reporterka za Republiku Hrvatsku izjavila je da je izaslanstvo dalo važne informacije o planovima za poboljšanje položaja manjina u Republici Hrvatskoj kao i da s veseljem očekuje novi dijalog s Republikom Hrvatskom, u kojem očekuje da će država stranka izvijestiti o rezultatima nacionalnih programa i akcijskih planova koji su na snazi u Republici Hrvatskoj ​​za potporu etničkim manjinama.

Izaslanstvo Republike Hrvatske činili su predstavnici Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina; Ministarstvo vanjskih i europskih poslova; Ministarstvo pravosuđa i uprave; Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije; Ministarstvo unutarnjih poslova; Ministarstvo kulture i medija; Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja; Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine; Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike; Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Stalne misije Republike Hrvatske pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi.


 

Pisane vijesti