Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske održan Okrugli stol na temu "Poštivanje prava i dostojanstva svakog pojedinca", 9. prosinca 2016. godine, Mala vijećnica Hrvatskog sabora, Zagreb

Slika /slike/Dan ljudskih prava 10122016.jpg
Povodom obilježavanja 10. prosinca kao Međunarodnog dana ljudskih prava, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske organizirao je 9. prosinca Okrugli stol na temu "Poštivanje prava i dostojanstva svakog pojedinca", koji je održan u Maloj vijećnici Hrvatskoga sabora.

Međunarodnim danom ljudskih prava obilježava se dan kad je 1948. godine potpisana Opća deklaracija UN-a o ljudskim pravima. Ovogodišnji okrugli stol za cilj je imao učiniti prioritetnim usmjeravanje fokusa na najranjivije skupine u društvu, te su stoga teme o kojima se raspravljalo podrazumijevale suzbijanje trgovanja ljudima, integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita i suzbijanje diskriminacije i zločina iz mržnje.

Događaju su nazočili predstavnici resornih ministarstava, kao i predstavnici nevladinog sektora koji se bave pitanjima ljudskih prava, te zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Okrugli stol su otvorili dr.sc Furio Radin, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora, te mr.sc Branko Sočanac, vršitelj dužnosti ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, koji je istaknuo važnost koordinacije i zajedničkog rada svih institucija u procesu osnaživanja i unapređenja postojećih kapaciteta i mehanizama za pružanje zaštite najranjivijim skupinama u društvu, posebice žrtvama globalne izbjegličke krize koje su, posljedično, u znatnoj opasnosti da postanu žrtve trgovanja ljudima, ali i subjektom diskriminatornog ponašanja te žrtvama zločina iz mržnje.

Raspravama koje su bile predmetom okruglog stola prethodile su prezentacije predstavnika resornih ministarstava, koji su, svatko iz svojeg domena, predstavili normativne i regulatorne okvire kao podlogu za stvaranje mehanizama za pružanje pomoći žrtvama kršenja ljudskih prava, kao i prezentacije predstavnika organizacija civilnog društva kroz koje je pružen dragocjen uvid u aktivnosti i neposredna iskustva na terenu.

Događaj je zaključen prigodnim druženjem u prostorijama Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.
 

Pisane vijesti