Kampanja Dosta! i Dan ljudskih prava, 10. prosinca 2015.

Slika /slike/foto Vijesti/2015/14122015_2.jpg

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca 2015. godine, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Vijećem Europe i Human Rights Film Festivalom, organizirao je okrugli stol i projekciju filma.

Okrugli stol i projekcija za cilj su imali uklanjanje predrasuda prema pripadnicima romske nacionalne manjine i otvaranja prostora šireg dijaloga, osobito o zanemarenim aspektima povijesti Roma. Događaj su otvorili mr.sc. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i g. Veljko Kajtazi, saborski zastupnik. 

U kinu Europa prikazan je dokumentarni film Štitarski romi, autora Šime Dominkovića i Antuna Smajića. Film govori o sudbini pripadnika romske zajednice koji su živjeli u Štitaru oko 150 godina, te zločinima koji su nad njima počinili totalitarni režimi. Genocid Roma je bio tema okruglog stola nakon projekcije filma, na kojem su sudjelovali autori filma, svjedokinja sudbine štitarskih Roma, dr.sc. Daniel Vojak, znanstveni suradnik na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar i Alen Tahiri, univ.spec.polit., savjetnik u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i doktorand na studiju Moderne i suvremena hrvatska povijest na FFZG, uz moderiranje Danijele Draštate, novinarke i urednice HTV-a.

U okviru kampanje Vijeća Europe Dosta! – Oslobodimo se predrasuda, upoznajmo Rome, posvećene borbi protiv diskriminacije i društvenih predrasuda prema pripadnicima romske nacionalne manjine, ove je godine predstavnica Vijeća Europe Clementine Trollo-Bailey predstavila mrežnu stranicu posvećenu genocidu nad Romima i Sintima. Povijesno zanemarivanje progona Roma u 2. svjetskom ratu odražava diskriminaciju i isključenost s kojom se pripadnici romske nacionalne manjine i danas suočavaju.

http://roma-genocide.org/en/home

Pisane vijesti