Ravnatelj održao uvodno izlaganje na međunarodnoj konferenciji »Proširi horizonte — mreže i iskustva za uspješno uključivanje Roma«

Slika /slike/foto Vijesti/2015/DSC_2494-1024x680.jpg

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca 2015. godine, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Vijećem Europe i Human Rights Film Festivalom, organizirao je okrugli stol i projekciju filma.


Održavši i uvodno i završno izlaganje, istaknuo je važnost prikupljanja i razmjene podataka o aktivnostima i napretku integracije Roma, osobito u kontekstu EU, partnerstava između dionika te povećano uključivanje romskih udruga i vijeća. Ohrabruje i povećanje broja romskih vijeća i predstavnika, osobito sve veći broj aktivnih mladih i žena. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, partnerska je institucija u tim aktivnostima, a u sljedećem periodu, kroz Nacionalnu platformu i druge oblike djelovanja očekuje se povećanje učinaka, boljom koordinacijom, uključivanjem regionalne i lokalne razine i transnacionalnom suradnjom.

Završna konferencija, održana uz potporu Ureda za manjine Vlade Republike Slovenije, okupila je više od 200 sudionika iz desetak zemalja koji su predstavili brojne projekte usmjerene na integraciju pripadnika romske nacionalne manjine na različitim područjima čime su ostvareni inicijalni ciljevi projekta: povezivanja i suradnje tijela državne uprave, lokalne samouprave, civilnog i poslovnog sektora, istraživačkih i drugih institucija te potaknuta razmjena dobrih praksi i korištenja bogate literature i ostalog materijala nastalih u okviru različitih projekata.

Pisane vijesti